Вийшла друком нова книга Романа Коваля – “Шевченкіана Михайла Гаврилка”

Дата: 28.12.2013
Автор:

27 грудня 2013 р. у бібліотеці Історичного клубу “Холодний Яр” у серії “Видатні українці” вийшла нова книжка Романа Коваля “Шевченкіана Михайла Гаврилка – про це повідомляє  Історичний клуб “Холодний Яр” 

У книзі розповідається про першу в історії української культури Шевченкіану, яку на початку ХХ століття створив Михайло Гаврилко. Упродовж 20 літ він увічнював Кобзаря в погруддях, пам’ятниках, барельєфах, горельєфах, портретах, плакетках, медальйонах, листівках та у слові. Шевченкіану Гаврилко творив у несприятливих умовах революційного підпілля, тюрем, еміграції, війни 1914 – 1918 рр. та російської окупації 1919 – 1920 років. “Се наче квінтесенція Шевченкової поезії, ще закоханої в минувшинї і не зневіреної в її велич” – цю думку історика мистецтва Миколи Голубця винесено в епіграф видання.

Імперці знищили значну частину робіт Гаврилка, а самого живцем спалили в топці локомотива на станції Полтава восени 1920 року. На його ім’я було накладене табу, тож не дивно, що про Гаврилка не знали історики, мистецтвознавці, скульптори, художники, професори, академіки, журналісти, державні діячі, земляки, лауреати Шевченківської премії. Понад століття ім’я видатного митця-воїна залишалося “широко невідомим” навіть у колах української інтелігенції.

У передмові до видання проректор Львівської національної академії мистецтв Роман Яців зазначив: “Шевченкіана Михайла Гаврилка” – нова монографічна наукова розвідка Романа Коваля, відомого дослідника Української національно-визвольної боротьби XX століття, автора численних праць про важливі сторінки військової історії України. Тематично вона кореспондує з одним із фрагментів більшої книги автора – “Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею”, яка вийшла друком 2011 року й викликала значний суспільний резонанс та схвальну оцінку професійної наукової думки… Нова книга набула самодостатньої змістовної конфігурації, з якою історичний і культуротворчий образ Михайла Гаврилка розкривається в усій поліфонії його почувань, поривів, алегоричних “моделювань” візії України в дзеркалі національного Пророка… Авторська методологія має адресний (щодо тематики) характер і дозволяє в адекватний спосіб розкрити унікальність постаті Михайла Гаврилка – і як широкоформатної індивідуальності, і як автора власної шевченкіани. Концепція організації великого джерельного ресурсу, наукові оцінки мистецьких творів, мова викладу, добір ілюстрацій підпорядковані загальній ідеї монографічного висвітлення теми, що сприятиме засвоєнню цього матеріалу новими поколіннями українців”.

У виданні вміщено також рецензії Ігоря Калинця, Емми Бабчук, Василя Шкляра та Романа Яціва на працю Романа Коваля “Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею”, яку Асоціація українських письменників висунула на здобуття Національної премії ім. Тараса Шевченка 2014 року.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру