До музею Історії Запорозького козацтва на Хортиці передано унікальні скіфські кинджали

Дата: 22.12.2013
Автор:

Національний заповідник «Хортиця» завдяки допомозі небайдужих громадян нашої держави постійно отримує додаткові поштовхи до розвитку. Черговим свідоцтвом такої плідної співпраці став дарунок академіка Авдєєнка Андрія Івановича – два кинджали скіфського часу. Після реставрації і вивчення вони стануть окрасою експозиції музею Історії Запорозького козацтва.

Найбільш цікавим народом, який жив на Хортиці у добу заліза, певно, були скіфи. В цей час острів стає одним із осередків скіфської цивілізації. На Хортиці існує кілька десятків пам’яток скіфської культури: поселень, могильників і навіть єдине у Світі острівне городище, датоване V–ІІІ століттям до н.е. Тому відображення в експозиції музею скіфської культури є одним із основних завдань нашої установи.
На превеликий жаль ми не маємо відомостей про те, з якої саме пам’ятки походять ці два експонати, та відомо, що вони, скоріше за все, знайдені на території Кам’янсько-Дніпровського району Запорізької області. Мечі та кинджали зустрічаються набагато рідше в похованнях, ніж наконечники стріл чи навершя списів. Зазвичай вони були серед поховального інвентарю в «царських» курганах або в похованнях більш-менш знатних воїнів. Кинджали, які надійшли до фондів, досить короткі, довжиною 40,5 та 33,5 см. представлені одним типом із метеликоподібним перехрестям та антенним навершям. Лезо симетричне, двосічне, ромбовидне в перетині. За аналогічними зразками зброї дані кинджали можна датувати VI–V ст. до н.е.
Андрій Іванович планує продовжити допомогу заповіднику в поповненні експозиції цікавими експонатами.
Колектив заповідника вдячний усім, кому небайдужа Хортиця і всім, хто допомагає зберегти історію України!
Сергій ДУДАРЕНКО, завідувач науково-просвітницького відділу Національного заповідника «Хортиця»

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру