Нацбанк України випустив монету на честь ювілею Бориса Грінченка – автора слів “Ще не вмерла Україна, але може вмерти…”

Дата: 25.11.2013
Автор:

Національний банк України, продовжуючи серію “Видатні особистості України”, 22 листопада 2013 року ввів у обіг пам’ятну монету “Борис Грінченко”. Про це “Козацькому краю” повідомила прес-служба Нацбанку.
Презентація пам’ятної монети “Борис Грінченко” відбулася в столичному музеї Бориса Грінченка. У заході взяли участь заступникначальника Управління нумізматичної продукції та маркетингу Національного банку України Вікторія Сузанська, ректор Київського університету імені Бориса Грінченка Віктор Огнев’юк та автор ескізів цієї монети Наталія Фандікова.
Заступник начальника Управління нумізматичної продукції та маркетингу Вікторія Сузанська розповіла, що Національний банк України, ураховуючи важливість постаті Бориса Грінченка для української культури, відкарбував монету, присвячену 150-річчю від дня народження великого Просвітителя українського народу. Вона також зауважила, що “важко переоцінити вагомий внесок Бориса Грінченка у розвиток українського письменства, педагогіки, лексикографії, літературознавства, етнографії, історії, публіцистики, громадсько-політичної діяльності тієї епохи”.
“Питання збереження духовності української нації, які були порушені Борисом Грінченком століття тому, є актуальними і дотепер. Випускаючи цю пам’ятну монету, Національний банк України віддає данину пам’яті сподвижнику на ниві українського слова Борису Грінченку та намагається підтримати традиції дбайливого ставлення до рідної мови й культури”, − наголосила Вікторія Сузанська.
Крім того, вона повідомила, що монету “Борис Грінченко” номіналом 2 гривні виготовлено з нейзильберу, тираж її становить 20 000 штук, а вартість – 20 гривень.
Ректор Київського університету імені Бориса Грінченка Віктор Огнев’юк подякував керівництву та колективу Національного банку України за увагу до видатної і знакової постаті в історії національної культури та зазначив: “Головною справою його життя стало виховання у молоді любові до рідної землі та української мови. Своїм життям і творчим шляхом Борис Грінченко утверджував значущість і важливість вчинків кожного для загальної справи. Тому місією Київського університету імені Бориса Грінченка є сприяння кожному в цілісному розвитку та лідерському становленні, а також служіння людині, громаді, суспільству”.
Художниця Наталія Фандікова розповіла, що наснагу та енергію для роботи над ескізами монети вона черпала з літературного доробку Бориса Грінченка. “Працюючи над ескізами, я згадувала різні прочитані мною твори Бориса Грінченка і збагнула, що їх об’єднує щира любов до України. Тож своєрідним “епіграфом” до монети став вислів письменника “…Україна. В цьому слові для мене все”, − сказала Наталія Фандікова.

Від “Козацького краю”: окрім творчості, Борис Грінченко відомий ще й політичною діяльністю: 1904 року він став став одним із співзасновників Української Радикальної партії, яка різко виступила за необхідність автономії для України, яка тоді була підпорядкованою Москві.

Один з найвідоміших віршів Грінченка - “Землякам, що раз на рік збираються на Шевченкові роковини співати гімн”. Оскільки він досі актуальний, процитуємо його повністю…
Ще не вмерла Україна,
Але може вмерти:
Ви самі її, ледачі,
Ведете до смерті!
Не хваліться, що живе ще
Наша воля й слава:
Зрада їх давно стоптала,
Продала, лукава.
Ваші предки торгували
Людськими правами,
Їх продавши, породили
Нас на світ рабами.
Не пишайтеся ж у співах
Ви козацьким родом:
Ви раби, хоча й пани ви
Над своїм народом.
Україна вам не мати,
Є вам інша пані,
Зрадних прадідів нікчемних
Правнуки погані!
Тільки той достойний щастя,
Хто боровсь за його,
Ви ж давно покірні слуги
Ледарства гидкого.
Ви ж давно не люди — трупи
Без життя і сили,
Ваше місце — кладовище,
Яма та могили.
Як живі покинуть мертвих,
Щоб з живими стати,
«Ще не вмерла Україна»
Будемо співати.
Як живі покинуть мертвих,
Прийде та година,
Що ділами, не словами
Оживе Вкраїна.

Підготував Ігор АРТЕМЕНКО

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру