В Ессендоні австралійського Мельбурна, святкуючи Козацьку Покрову, згадували Холодний Яр…

Дата: 26.10.2013
Автор:

20 жовтня в Українському Народному Домі Ессендон в австралійському Мельбурні святкували День Козацької Покрови. Зі сцени звучали й слова про наш Холодний Яр…

Свято розпочалося зі вступного слова Курінного Отамана Миколи Кулика, після чого під звуки Запорозького маршу відбулася церемонія внесення державних прапорів Австралії і України та прапора куреня №8 імені Кошового Отамана Петра Калнишевського.

Деталі того, як проходило святкування, «Козацький край» отримав у листі з Австралії, тож процитуємо рядки з нього:

« Курінні Капелани Отець Зенон з Української Греко – Католицької Церкви і Отець Василь з Української Автокефальної Православної Церкви відкрили Козацьке Свято Покрови Пресвятої Богородиці Благословенною Молитвою , після чого урочистоті козацького свята були продовжені з допомогою ведучих – Хорунжої 8-го куреня УВК Надії Глущенко і Курінного Отамана Миколи Кулика.
Доповідь про козацтво була виголошена Побратимом Павлом Олійником , який в свій час брав участь у визволенні України в бойових лавах Стрілецької Дивізії «Галичина» та Першої Дивізії Української Національної Армії.

Після цієї доповіді  присутніх свята Покрови зачарували СУМівці , які в яскравих українських національних костюмах вихором затанцювали на сцені , що й дух перехопило . Це милий для всіх танцювальний колектив “Верховина”.

Відбулися також змістовні виступи священників – Отця Зенона і Отця Василя про Покрову , після чого Отцями був благословлений смачний і багатий козацький обід.

По закінченні обіду був виступ громадського діяча Федора Габелко про УПА , були виступи юних козачат Софії і Максима з декламаціями віршів про козацтво , а також відбулося вручення Грамот новим членам козацтва і Грамот за працю в козацтві з наданням відповідних козацьких титулів . Церемонія вручення Грамот була проведена Курінним Отаманом Миколою Куликом і Заступником Отамана Ігором Якубовичeм.

Після цього ведуча програми прочитала лист з Холодного Яру від Побратима Петра Добра , який повідомив про отримання з Австралії грошей Отцем Василем і Отаманом Олегом Островським для Церкви ім. Калнишевського та публікацію в «Козацькому Краї» Посестри Світлани Кравець – про те, що грошовий дарунок з Австралії буде використано для створення унікального іконостасу в козацькому стилі.

Наступним пунктом програми був виступ козаків – бандуристів ансамблю ім. Лесі Українки і пісня -молитва до Пресвятої Богородиці у виконанні співочого гурту “Берегиня “. Вкінці свята Отаман Микола Кулик висловив слова вдячності всім присутнім і побажав їм многая літа – це було підхоплено всіма гучним співом і закінченням свята спільною піснею “Виростеш ти, сину» і ще кількома піснями , які започаткував Отець Василь Касіян і весь зал його підтримав . Так закінчилось святкування Козацької Покрови в австралійському Мельбурні».

Від “Козацького краю”: у подальшому публікації на нашому сайті та в газеті про діяльність “Вільного козацтва” в австралійському Мельбурні стануть регулярними. Адже нічого в цьому світі не стається даремно і не випадково Курінь “Вільного козацтва” у Мельбурні, який носить Ім”я Петра Калнишевського, відшукав свого часу в Інтернеті інформацію про “Вільне козацтво”, яке будує у Холодному Яру церкву імені того ж славного кошового отамана – Петра Калнишевського…

Підготував Петро ДОБРО, світлини – Тарас і Соня МОРАВСЬКІ

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру