У Холодному Яру відбудеться Всеукраїнський співочо-мандрівний табір

Дата: 23.10.2013
Автор:

Упродовж 4 днів, з 31 жовтня по 3 листопада 2013 року  в урочищі Холодний Яр на Черкащині відбудеться Всеукраїнський співочо-мандрівний табір „Холодний Яр-2013”, повідомляє офіційна сторінка ВГМО «Національний Альянс» у «Фейсбуці».

Табір «Холодний Яр» проводиться всеукраїнською молодіжною організацією Національний Альянс вже декілька років поспіль. Захід поряд із фізичним вишколом молодих людей має на меті також збагатити історичні знання учасників про великі дні наших Визвольних змагань.

Цьогоріч мандрівка стартуватиме у Чигирині, колишній столиці гетьманської держави. Там учасники відвідають відреставрований історико-архітектурний комплекс «Резиденція Богдана Хмельницького», яку відкрив Президент України Віктор Ющенко. Також побувають на Замковій горі та в музеї Хмельницького. Після оглядин «столиці» – мандрівка до с. Суботова, де відбудеться знайомство з Іллінською церквою та місцевим історичним музеєм. Через Чмирівку та Матвіївку – до хутора Буда, де росте найстаріший в Україні дуб, який іменується на честь Максима Залізняка.

Далі мандрівка пролягатиме через с.Мельники, звідки у 1768 році розгорілось полум’я народного повстання – Коліївщина. Тоді його очолив саме запорізький козак Залізняк. Біля Мотронинського монастиря розміщений Гайдамацький ставок, де козаки святили ножі (учасники співочо-мандрівного табору мабуть не в курсі, що ставок, спустивши з нього воду, як розкопали ще торік нібито “для очистки” – так і досі не відновили).

У 1968 році на його дні було знайдено немало ножів, люльок, кресал та інших речей гайдамаків. Протягом 1919-1922 років у Холодному Яру існувала так звана Холодноярська республіка, що була організована селянськими повстанськими загонами під проводом отаманів. До республіки входили 25 сіл, що розташовані довкола лісового масиву. Головним отаманом повстанців був Василь Чучупака, який загинув тут у 1920 році в бою з більшовиками. Мандрівний табір «Холодний Яр-2013″ відбуватиметься безпосередньо шляхами Чорного Ворона, описаного В.Шклярем в його книзі «Залишенець».

Також по дорозі чекає багато сюрпризів та несподіванок, і звісно ж, цікавих співочих вечорів!

Якщо ти маєш бажання взяти участь в таборі – зголошуйся за номером +380 680 555 992 (друг Звіробій) та в групі вк- http://vk.com/event45907797.

www.progolovne.ck.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру