Символічно: у Черкасах після Покрови і Дня козацтва зруйнували пам’ятник Українському жіноцтву і руйнують пам’ятник з козаком Мамаєм

Дата: 16.10.2013
Автор:

Пам’ятник Українському жіноцтву зруйнований сьогодні. Фото Ігоря ЄФІМОВА

Сьогодні, третього дня після Покрови і Дня українського козацтва, у Черкасах біля колишнього готелю «Росава» зруйновано пам’ятник  Українському жіноцтву і розпочато руйнацію пам’ятника Вареникові – на вечір цілим залишається тільки козак Мамай зі скульптурної композиції – «добивати» її приїдуть завтра, 17 жовтня. Причина – пам’ятники «не вписувалися у ландшафт» біля будівлі готелю, яку передали під приміщення суду.

Обидва пам’ятники були улюбленим місцем для фотографувань туристів, на відміну від нещодавно встановленого в Черкасах залізного неоковирного знака з амбітним написом російською мовою: «Ето знак, возлє которого в Чєркассах всє фографіруются».

Пам’ятник Варенику радував черкащан і гостей козацького міста на Дніпрі 7 років – з 2006-го

У Черкасах, які колись називали «вільним козацьким містом», перший в Україні (!) пам’ятник Вареникові з’явився у 2006 році – під час його відкриття зварили і справжній рекордний вареник вагою 70 кілограмів. Козак Мамай біля вареника був сам недовго – 2009 року біля нього з’явилася «сусідка» – пам’ятник Українському жіноцтву. Обидва пам’ятники – роботи скульптора Івана Фізера, встановлені з ініціативи тодішнього директора готелю «Росава» Миколи Петренка.

Таким з 2009 року до сьогодні був пам’ятник Українському жіноцтву. Фото Ігоря ТУРЖА

 

Серед сувенірної продукції Черкас, яка до сьогодні роз куплялася найбільше, були магніти із зображенням приміщення колишнього готелю «Слов’янський» (нині – «Укрсоцбанку») та з пам’ятником Вареникові. Де тепер будуть осколки двох оригінальних пам’ятників в українському дусі і чи будуть їх показувати туристам?..

Вареника зламали сьогодні. Скидати козака Мамая з п’єдесталу прийдуть завтра… Фото Ігоря ЄФІМОВА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Петро ДОБРО

 

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру