23 роки тому сягнула піку “Революція на граніті”

Дата: 15.10.2013
Автор:

Вранці 15 жовтня 1990 року в Києві почався пік “Революції на граніті” – загальний студентський страйк на підтримку голодування студентів.
Ще з 7-ї години ранку з наметового містечка на майдані по ВНЗ Києва було відправлено агітаційні групи, які мали зорганізувати студентів та привести їх на Хрещатик.
Стотисячна колона маніфестантів пройшла з Хрещатика по вул. Кірова (зараз – Грушевського) й оточила Верховну Раду. Прорвавши шеренгу міліції, маніфестанти вийшли на майданчик біля парламенту. Близько 70 студентів влаштували сидячий страйк перед сходами ВР.
Олесь Доній отримав змогу виступити перед депутатами та зачитати вимоги голодуючих студентів.

Ввечері почався новий етап акції – “окупаційний страйк”. Колона на чолі з Донієм захопила Червоний корпус Київського університету ім. Тараса Шевченка. Над корпусом замайорів червоно-чорний прапор.
Цього ж вечора влада надала голодуючим годину прямого ефіру на ТБ. Від студентів виступили Олесь Доній, Олег Барков, Ігор Коцюруба, Тарас Корпало, В’ячеслав Кириленко. Студенти обґрунтували свої вимоги до влади та закликали до загальноукраїнського страйку.
Конгрес США заслухав інформацію про події в Києві. У своєму виступі конгресмен Крістофер Кокс заявив: “Це голодування є ознакою того, що дні монолітного комуністичного режиму злічено… Ці сміливі студенти не повернуть назад”.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру