15 вересня в історії часів УНР, Другої світової та перших днів Незалежності

Дата: 15.09.2013
Автор:

95 років тому, 15 вересня 1918 року народився Євген Стахів – український націоналіст, відомий як діяч підпілля ОУН на Донбасі в роки ІІ Світової війни. У 1944 році став один із засновників Української Головної Визвольної Ради. Із 1946 р. – на еміграції, голова Закордонного середовища УГВР.
15 вересня 1919 року до Кам’янця-Подільського – урядового центру УНР – прибув повстанський отаман Зелений (Данило Терпило). В результаті переговорів, проведених ним із головним отаманом Симоном Петлюрою, досягнуто угоди про спільні бойові дії повстанців та регулярних військ УНР.
15 вересня 1941 року відправлені гітлерівцями у в’язницю Степан Бандера та Ярослав Стецько. В Україні почалася широка хвиля арештів гестапівцями і німецькою жандармерією активістів ОУН(Б). Було затримано й відправлено до концтаборів близько 1500 українських націоналістів.
15 вересня 1990 року в Києві відбулася нарада представників страйкових і робітничих комітетів та незалежних профспілок – вирішено провести 1 жовтня Всеукраїнський попереджувальний одноденний політичний страйк. Ця дата стала сигналом для початку студентської акції протесту, що набула значно більшого розмаху і переросла у “Революцію на граніті”.
15 вересня 1991 року в Києві на Софійському майдані відбулося Всеукраїнське народне віче на підтримку Акту про державну незалежність України.
15 вересня 1994 року Верховна Рада України скасувала протизаконне рішення Севастопольської міськради від 23 серпня про “русскій статус” міста, знівелювавши тим самим потуги сепаратистів.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру