Українські й німецькі археологи ведуть поблизу Умані розкопки найбільшого у Європі поселення трипільців

Дата: 14.09.2013
Автор:

Багата земля Черкащини таємницями віків, які приховує в глибинах своїх земель. От і трипільська культура, відкрита понад 100 років тому, хвилює серця і душі дослідників та викликає безліч питань, на велику частину яких так і не знайдені відповіді. Трипільські поселення, що датуються 4 тисячоліттям до н.е., є унікальним явищем тієї епохи і їх осередки не так давно були відкриті на території Тальнівського району Черкаської області та викликали високий резонанс серед наукової спільноти.

10 вересня делегація Уманського національного університету садівництва  відвідала розкопки найбільшого поселення трипільської культури в с. Тальянки, де розташований один із структурних підрозділів університету – агротехнічний коледж.

Саме тут проводить розкопки трипільських поселень інститут археології НАН України, до яких залучено студентів з міст Києва, Вінниці та Умані. Для юних дослідників це не просто виробнича практика, а насамперед унікальна можливість власними руками доторкнутися до раритетних, наповнених пам’яттю віків речей, що були приховані від людського ока шарами ґрунту.

Зараз уже відомо, що у трипільців, як ніде в Європі, була широко розвинена житлова архітектура. Будинки тісно розташовувались групами; вирізнялися общини, куди входило кілька сімей; 40 общин об’єднувалось у плем’я. Кожне поселення існувало близько 50-ти років. Потім жителі переходили на нове місце. Це було пов’язано з виснаженням землі навколо поселення та вирубуванням лісів. Облишене поселення спалювали. Це був своєрідний ритуал, під час якого виставлявся посуд з їжею для предків. Серед цих великих попелищ археологи знаходять безліч розписаних посудин, статуеток, спалене зерно та кістки тварин, а часом навіть людські останки.

Із розповіді ученого секретаря інституту археології НАН України, кандидата історичних наук Олексія Корвіна-Піотровського, який є керівником проекту по дослідженню поселень-гігантів трипільської культури, учасники делегації дізналися подробиці досліджень. Завдяки геофізичним зйомкам у с. Тальянки було знайдено найбільше поселення трипільців у Європі. Його вік сягає 5,5 тисяч років у давнину, а кількість жителів налічувала близько 14 тисяч людей. Кожне житло являло собою двоповерхову споруду: господарське приміщення та житлову кімнату. Обов’язковими були піч, вівтар та робоче місце – зернотерки. На території села Тальянки вперше за 120 років на розкопках археологи знайшли найбільш розповсюджені однокозлові печі. Одну з печей, що найбільше збереглася, археологи планують перевезти до музею «Трипільська культура», який розміщений у с. Легедзине.

Поряд із українськими археологами працюють співробітники з Німеччини, які, крім розкопок, займаються ще геофізикою та палеологією.

 Джерело: УНаУс

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру