Українське військо нарощує участь у миротворчих операціях і переходить на стандарти НАТО

Дата: 13.09.2013
Автор:

Про це свідчить Річна національна програма співробітництва Україна – НАТО на 2014 рік, яку направили на погодження до міністерств та відомств .

Національна програма передбачає активну участь країни в операції багатонаціональних сил НАТО в Косово , в операціях «Активні зусилля» у Середземному морі , «Океанський щит» в північно -західній частині Індійського океану.

До складу Сил реагування НАТО – спільного елітного підрозділу Альянсу в майбутньому році буде спрямована рота української морської піхоти.

Підрозділи спеціального призначення Міноборони та СБУ будуть забезпечені спорядженням і обладнанням, що знаходяться на озброєнні підрозділів спеціального призначення держав – членів НАТО.

А в цілому Збройні сили України будуть проходити бойову підготовку з військових стандартів НАТО і удосконалювати взаємодію з силами Альянсу.

«Досягнення необхідного рівня оперативної сумісності з силами і засобами держав – членів НАТО залишається пріоритетним завданням підготовки підрозділів Збройних Сил України » , – йдеться в документі.

Для цього планується забезпечити навчання особового складу Збройних Сил на курсах інтенсивного вивчення іноземних мов , в тому числі , у вищих навчальних закладах за кордоном.

Солдати й офіцери будуть проходити тестування за процедурою мовної сертифікації НАТО. А керівний склад Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних пройдуть підготовку в Школі мовної підготовки Збройних Сил Канади ( м. Сен -Жан ) і у Військовому інституті мовної підготовки ВПС США (м. Сан – Антоніо ) .

В Українських збройних силах планується ввести системи зв’язку , і навіть топографічні карти за натовськими стандартами . Українську армію забезпечать системою супутникового зв’язку , якої поки у неї немає.

Польовий зв’язок буде забезпечена електронним обладнанням , також буде розгорнута система захисту інформації та кібернетичної безпеки в інформаційно -телекомунікаційних системах .

Міноборони буде співпрацювати з органами НАТО з питань розвитку системи управління , зв’язку та інформаційних технологій.

У штабі НАТО проходитимуть службу шість українських офіцерів. Крім того , представництво України при НАТО планується забезпечити каналом шифрованого зв’язку , а всім держслужбовцям , які мають справу з секретною документацією НАТО , належить пройти сертифікацію з доступу до неї.

Програми навчання у військових ВНЗ теж уніфікують з натовськими . Альянс береться надати практичну допомогу в підготовці навчальних програм і підвищення кваліфікації професорсько – викладацького складу.

Експерти розходяться в думках про цілі програми співпраці з НАТО.

« Про вступ до НАТО мова не йде . Україна безумовно збереже свій позаблоковий статус . А метою співпраця є ефективне участь України у миротворчих та антитерористичних операціях. За тим же напрямком НАТО співпрацює з Росією та іншими країнами , які теж активно вводять натовські стандарти » , – заявив « Погляду» директор Інституту української політики Костянтин Бондаренко.

А експерт центру ім. Разумкова Микола Сунгуровський не виключає перспективи вступу України в НАТО.

«Якщо будуть внесені зміни до Закону про основи внутрішньої і зовнішньої політики, то слідом за асоціацією з Європейським Союзом, Україна може взяти курс на інтеграцію з Північноатлантичним альянсом. Збройні сили вже готові до інтеграції й активно співпрацюють з НАТО. Поки немає достатньої кооперації з Військово – промисловим комплексом країн- учасниць НАТО. Але шлях до спільного виробництва озброєння і техніки може відкрити угода про асоціацію з Євросоюзом, підписання якої заплановано на кінець листопада » , – сказав Микола Сунгуровський.

www.izvestia.kiev.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру