У Німеччині згадували Холодний Яр та героїв Визвольної боротьби в Україні

Дата: 31.08.2013
Автор:

На світлині Руслана Бондаренка – Олег Осуховський, Роман Коваль і Олексій Ємеляненко. Вецляр, 23 серпня 2013 р.

День Незалежності Українська громада Німеччини відзначала разом з гостями з України – делегацією Історичного клубу “Холодний Яр” та ВО “Свободи”. Так, з нагоди національного свята 24 серпня у Франкфурті-на-Майні було представлено фільм Романа Коваля “Стеком і шаблею” (режисер і оператор Володимир Бондаренко).  Про це “Козацькому краю” повідомили у прес-службі Історичного клубу “Холодний Яр”.

Прем’єра фільму відбулася у протестантській церкві, пастор якої фрау Сілка Шром уже не один рік  співпрацює з Українською громадою. Роман Коваль представив також свої книжки “Свято, що кличе до бою” (фотоальбом про вшанування героїв Холодного Яру на Чигиринщині в квітні 2013 року), “Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею”, “Чорний Ворон: 5 біографій”, “Кармелюки”, “Іван Ремболович” та “Історію України-Русі” Миколи Аркаса.

У зустрічі взяли участь консул України у Франкфурті-на-Майні Володимир Кравченко, народний депутат України від ВО “Свобода” Олег Осуховський та заслужений діяч естрадного мистецтва Василь Панченко, який разом із солістом Франкфуртської опери Григорієм Кульбою створили прекрасний настрій українськими піснями. Пролунала в цей день і пісня про Україну у виконанні чотирьохрічного Станіслава. Її написала мама юного співака – джазова музикантка Наталя Кармазин.

На День Незалежності до Франкфурта-на-Майні завітали й мешканці Штуттгарта, Вюрцбурга, Гейдельберга, Гофгайма і Карбена. Від їхнього імені організатор зустрічі Олексій Ємельяненко висловив підтримку курсу України на зближення з Євросоюзом та підписанню угод у Вільнюсі. В цей вечір відбулася й радісна зустріч Романа Коваля з україномовними земляками з Донецька Олександром та Ганною Калиновськими.

25 серпня 2013 р. у Мюнхені, після недільного Богослужіння в соборі Покрови Пресвятої Богородиці і св. Апостола Андрія Первозванного, отець Володимир Війтович привітав парафіян з Днем Незалежності України і запросив присутніх на урочистий захід з нагоди Дня Незалежності в Українську домівку, що поряд з церквою (Schönstr, 55, 81543 München). Свято почалося виконанням українського гімну. Відкрив зустріч організатор свята депутат Івано-Франківської міської ради від ВО “Свобода” Тарас Бережанський, який навчається в Німеччині. З Днем Незалежності привітали українців консул Генерального консульства України в Мюнхені Ірина Лисенко та народний депутат України Олег Осуховський, який передав Українській громаді Мюнхена вітання від лідера партії ВО “Свобода” Олега Тягнибока та розповів про роботу свободівців у Верховній Раді України.

Роман Коваль представив українцям Мюнхена свої книжки. Слухаючи його розповідь про долі забутих героїв, багато хто впізнавав долі своїх родин, відтак і не міг стримати сліз.

Олексій Ємельяненко оголосив про відкриття в Німеччині громадської приймальні народного депутата України Олега Осуховського і закликав громадян України до співпраці.

Численні запитання підтвердили зацікавленість українців Мюнхена у таких зустрічах. Василь Бутко розпитував про Холодний Яр, козачку з Лемківщини Наталю Зубенко цікавило висвітлення українсько-польського протистояння на українських етнографічних землях у 1940-х рр., Ігор Олексяк пропонував частіше вживати слово “добродій”, а найстарший член ОУН Мюнхена (92 роки!) Григорій Комаринський закликав до зближення з Європою…

У той вечір чудово співали Василь Панченко та Григорій Кульба, який зокрема виконав пісні братів Лепких “Чуєш, брате мій” та “Реве та стогне Дніпро широкий” Тараса Шевченка. Урочисті збори завершилися створенням відділення осередку прихильників ВО “Свобода” в Мюнхені. Очолив його Тарас Бережанський.

Далі гості з України поїхали на цвинтар Вальдфрідгоф (Lorettoplatz, München). Українка з Мюнхена Наталя Зубенко провела змістовну екскурсію. Делегація Історичного клубу “Холодний Яр” та ВО “Свободи” вшанувала могили командира сотні УСС Сократа Іваницького, вояка УСС Дам’яна Пеленського, старшин УГА Михайла Проця та Івана Галушки, члена УВО та співзасновника ОУН і УГВР Зенона Пеленського, коменданта коша Карпатської Січі Степана Сулятицького, провідних діячів ОУН Степана Бандери, Ярослава Стецька, Степана Ленкавського та Івана Кашуби, командира Дружин українських націоналістів Євгена Побігущого-Рена, героїчних старшин дивізії “Галичина” Володимира Козака та Фелікса Кордуби, письменників Михайла Ломацького та Ростислава-Романа Ендика, засновника Української вільної академії на чужині Петра Курінного, Ігоря Зубенка та інших діячів. Біля пам’ятника полеглим за Україну хвилиною мовчання вшанували борців за Українську державність.

Під час поїздки до Німеччини гості поклали квіти до українських могил у Штутгарті та до пам’ятника полоненим українцям у Вецлярі (автор пам’ятника Михайло Паращук).

Велика подяка за організацію зустрічей голові Української громади Франкфурта-на-Майні Олексі Ємельяненку та його заступниці Ользі Пімпл, отаманові Вільного козацтва у Франкфурті-на-Майні Валерію Хлівному, його дружині Наталці, Русланові та Руслані Бондаренкам з Вінниччини, фрау Сілка Шром,  Мар’яні Вілівчук, Наталії Зубенко, панотцеві Володимирові Війтовичу, Тарасові Бережанському та народному депутатові України Олегові Осуховському!

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , , , , , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру