Торгова війна аукнулася Росії: Україна отримала підтримку європейських друзів Тимошенко

Дата: 23.08.2013
Автор:

Політологи констатують: Кремль підштовхнув політиків у ЄС, які ще в чомусь сумнівалися, до асоціації з Україною.
Торгова війна з Росією призвела до несподіваного ефекту. Ні, ЄС не виступив всією своєю міццю на захист України, та цього і не очікувалося: навіть у часи двох газових воєн Віктора Ющенка там чітко тримали нейтралітет за принципом «наша хата скраю, аби її опалювали». Але цього разу на підтримку Києва виступили ті, хто зазвичай фігурував у перших рядах критиків української влади.
Спочатку відомий прихильник Юлії Тимошенко, глава шведського МЗС Карл Більдт висловив стурбованість «діями Росії проти України» і навіть ініціював спецзасідання в Європарламенті з цього питання.
Потім єврокомісар Штефан Фюле (ім’ям якого названі умови Брюсселя щодо асоціації) заявив: «Україна і Росія: неприйнятно прив’язувати Угоду про асоціацію до посилення митних процедур».
І, нарешті, ініціатор невдалого бойкоту Євро-2012 – уряд Німеччини – виступив на захист Києва: «Україна повинна мати можливість розвивати тісні, в тому числі і економічні, відносини як з Росією, так і з ЄС. Це повинні визнати і партнери України ».
«У мене з самого початку була думка, що посилення економічного тиску – це помилка Росії, яка лише підштовхне коливних європейських політиків до підписання угоди з Україною, навіть без урахування фактора Тимошенко, – вважає політолог Володимир Фесенко. – Більдт був ображений за невиконання даного йому обіцянки випустити Тимошенко, для Меркель це питання теж є принциповим, але при цьому вони є прихильниками української євроінтеграції і торгова війна дозволила їм вийти з цього протиріччя ».

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру