Захід переконаний: торгова “війна” з Росією піде Україні на користь

Дата: 17.08.2013
Автор:

Росія намагається не допустити підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, про що пишуть західні видання. А ще вони вважають, що Україні потрібен власний державницький міф і власна енергетика

 Вільнюська кульмінація

Кульмінаційним моментом вільнюського саміту «Східного партнерства» у листопаді може стати підписання договору про асоціацію України з ЄС, пише International Herald Tribune.

На жаль, на думку польського експерта Рафала Садовського, «Східне партнерство» виявилося здебільшого бюрократичним інструментом із обмеженим політичним значенням, що вказує на межі можливостей ЄС впливати на своїх східних сусідів.

Однак Литва та Польща роблять усе, що від них залежить, аби договір було підписано, поки Кремль намагається завадити цьому, зазначається у газеті.

На думку видання, основними перешкодами на шляху до асоціації України з ЄС є: невирішене питання Юлії Тимошенко, «відсутність доброї волі» в Україні виконати взяті на себе зобов’язання, а також хиткість громадської думки, яка, згідно з нещодавніми опитуваннями, схиляється на бік ЄС із досить невеликою перевагою.

«Рішення України і те, що трапиться з іншими країнами «Східного партнерства» в політичному й економічному планах, має значення для Європи. Справа не тільки у протидії російському впливу. Справа у готовності цих країн прийняти демократичний уклад, в якому Росія має найменший інтерес», – пише видання.

 Пріоритет № 1

Західні експерти вважають, що українські еліти повинні бути набагато послідовнішими як в плані формування «державної міфології», котра має базуватися на реальній історичній спробі української державності XVII століття – Гетьманщині, так і на реальному формуванні в Україні потужного енергетичного центру європейського зразка при створенні прозорих можливостей для великих міжнародних інвестицій. Чи не тому новий посол США в Україні Джеффрі Пайєтт уже заявив, що для нього в Києві «питання енергетики будуть пріоритетом номер один». Оглядачі вважають, що ймовірна торговельна «війна» Росії з Україною лише допоможе «вилікувати українського обивателя від православно-слов’янської ностальгії» та підштовхне Київ до Заходу.

 До власної історії

Польський експерт Анджей Талаґа пише на сторінках Rzeczpospolita, що одним із висновків святкування 1025-річчя хрещення Київської Русі в Україні є краще розуміння для українських еліт потреби плекати свій історичний державницький міф, який має базуватися саме на історичному факті творення першого ескізу української державності XVII століття – Гетьманщині. Саме Гетьманщина, як наголошує Талаґа, є історичною підставою культурної єдності України із Заходом і демонстрацією перед Європою державницьких потуг українців. Тоді як посилання на Київську Русь і православ’я лише породжує експансіонізм Москви щодо України та штучно підсилює релігійно-політичні суперечності в Україні.

 Новий енергоцентр

Американське видання ChristianScienceMonitor опублікувало матеріал енергетичного експерта Скотта Белінксі, котрий вважає, що українська влада має проявити максимум політичної волі для зміцнення базової основи своєї незалежності – стати європейським енергетичним центром, незалежним від енергетично-політичних інтриг із боку Москви. Автор вважає, що для цього Київ мусить ліквідувати непрозорість ухвалення рішень в енергетиці та проявити послідовність і стабільність в гарантуванні безпеки великих міжнародних інвестицій в економіку України. Белінксі стверджує, що підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС у Вільнюсі цієї осені допоможе українській державі у просуванні до перетворення її у світовий енергетичний центр і закінчить історію домінування Росії в енергетиці України.

 Новий очільник амбасади

Російська «Независимая газета» інформує про зміну посла США в Києві та характеризує нового амбасадора Вашингтона в Україні Джеффрі Пайєтта як прихильника євроінтеграції України та зміцнення її енергетичної незалежності. Видання цитує самого посла, який заявив: «Для мене питання енергетики будуть пріоритетом номер один». «В Україні неймовірні енергетичні можливості – сланцевий газ, це, по суті, енергетична революція. За розрахунками американських компаній, через 6–7 років Україна зможе на 60 % задовольнити свої потреби в енергоносіях – лише за рахунок сланцевого газу», – наголосив новий посол США в Україні Джеффрі Пайєтт.

 Торгові війни невідворотні

Ця ж московська газета вважає, що Україні не уникнути торговельної війни з Росією, оскільки, на думку багатьох експертів, підписання Угоди про асоціацію з ЄС стає все реальнішим. Що викличе, як вважають аналітики, гостру реакцію Росії. Видання наводить думки експертів про те, що це допоможе «вилікувати українського обивателя від православно-слов’янської ностальгії, а також ослабить здатність правлячого угруповання до самостійних рішень». Фахівці також зазначають, що Україна вже зробила свій геополітичний вибір на користь Заходу, бо українські еліти не бажають, щоб держава була в союзі з Росією у проміжному очікуванні перед наростаючою економічною битвою Китаю із Заходом.

www.pic.com.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру