Українці вважають ідеальним правителем гетьмана Богдана Хмельницького

Дата: 14.08.2013
Автор:

Напередодні Дня Незалежності 2013 журналісти BigMir запитали українців, хто, на їх думку, є ідеальним лідером України за всю її історію.

Перше місце за кількістю глядацьких симпатій – у гетьмана Війська Запорізького і ватажка Визвольної війни, – Хмельницького хотіли б бачити біля керма України більше 33% опитаних.

На другому місці – голова Центральної Ради Михайло Грушевський. Між ним і Хмельницьким великий розрив не тільки в епохах, але і в кількості голосів. За Грушевського проголосувало 12% українців.
Третій за популярністю правитель – теж гетьман, Іван Мазепа. Він набрав майже 10% голосів. Потім йде другий президент незалежної України Леонід Кучма з 8,4% голосів. А його попередник – Леонід Кравчук – набрав майже 5%.
Цікаво, що практично однакове число українців вважають ідеальним правителем першого секретаря УРСР Володимира Щербицького та лідера ОУН Степана Бандеру – трохи більше 5%.
Замикають рейтинг нинішній президент Віктор Янукович – тільки 3,5% вважають його ідеальним правителем та Віктор Ющенко – 1,7% українців.
Найбільша підтримка у чинного президента зберігається на сході і півдні країни – до 6% опитаних там вважають Януковича ідеальним правителем. А ось жителі Західної України ставлять на перше місце зовсім не Степана Бандеру, чого і слід було очікувати. Разом з Хмельницьким його випереджають Грушевський і Мазепа. Щербицького частіше інших вибирали кияни, а Кучму – жителі півдня України.
Цікаво, що Хмельницького вважають ідеальним лідером як молодь, так і люди середнього і похилого віку. А щодо подальших фігурантів рейтингу смаки сильно відрізняються. Людям від 45 до 59 років більше імпонує Щербицький, чию діяльність вони пам’ятають. А молоде покоління обирає очільника УНР Михайла Грушевського.
Багато з тих, хто брав участь в опитуванні, вважають, що ідеального правителя в історії України ще не було, інші говорять, що ідеальних взагалі не існує в природі.
Серед інших варіантів найчастіше називали Юлію Тимошенко, В’ячеслава Чорновола, Ярослава Мудрого.
Дослідження було проведено методом онлайн-інтерв’ю з використанням панелі iVOX. Вибірка становить 1009 анкет. Структура вибірки відповідає складу інтернет-користувачів України за віком, статтю та регіоном проживання. Статистична похибка не перевищує 3,1%.

http://vpoltave.pl.ua/

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру