Російські “правоохоронці” відмовилися відпустити в Україну рибалку, що чудом вижив після зіткнення рибальського судна з кораблем сусідських прикордонників

Дата: 12.08.2013
Автор:

Російський слідчий Азово-Чорноморського міжрайонного прикордонного відділку прокуратури відмовився дати змогу українському рибалці, який вцілів після зіткнення з російськими прикордонниками, повернутися в Україну.

Українські прикордонники теж не раз затримували російських браконьєрів. Проте робили це виключно у територіальних водах України і без людських жертв…

“Слідчий відмовив у задоволенні клопотання адвоката, справу передано на розгляд до прокуратури”, – повідомив консул генконсульства України в Ростові-на-Дону Василь Сердега.

Він уточнив, що протягом 10 днів прокуратура повинна визначити, передавати справу на розгляд до суду чи на дорозслідування слідчому.

“Наша позиція залишається колишньою: ми наполягаємо на невинності нашого громадянина і на необхідності повернення його на батьківщину”, – сказав Сердега.

Згідно з інформацією консула, рибалка Федорович почувається задовільно, він не втрачає надії на вирішення питання свого повернення в Україну.

Відповідаючи на запитання щодо того, чи ведеться спільне українсько-російське розслідування цього інциденту, на чому наполягав Київ, дипломат сказав: Всі підстави для цього є, але у нас немає інформації щодо спільного розслідування”.

Як повідомлялося, раніше міністр юстиції України Олена Лукаш заявила, що інцидент між українськими рибалками та російськими прикордонниками 17 липня, в результаті якого загинули четверо українців, виник не в територіальних водах РФ, відповідно немає підстав для кримінального переслідування вцілілого рибалки Федоровича. У листі на ім’я російського колеги Олександра Коновалова Лукаш зазначила, що Росія встановила прикордонний режим в Азовському морі в межах двох морських миль (близько 4 км) від берега. Разом з тим, українське риболовецьке судно було виявлено поза цією зоною, тому факти вчинення кримінальної дії на території Російської Федерації відсутні.

На поверненні Федоровича на батьківщину наполягає й МЗС України.

***

17 липня в Азовському морі в районі російського селища Воронцовка сталося зіткнення баркаса з українськими рибалками і катером берегової охорони прикордонної служби Росії. Рибальське судно перекинулося, в результаті чого загинули чотири українці, одного вдалося врятувати. Врятований українець Федорович 19 липня був прооперований в райлікарні Єйська (Краснодарський край, РФ), 31 липня йому були висунуті  звинувачення, йому загрожує до двох років ув’язнення.

За матерiалами: Інтерфакс-Україна

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру