У Севастополі ВМС України відродили традицію полуденного пострілу

Дата: 31.07.2013
Автор:

У Севастополі Військово-Морські Сили за дорученням Міністра оборони України відродили щоденний ритуал “полуденного пострілу” – про це “Козацькому краю” повідомили у РМЦ Міноборони. Традицію “полуденного пострілу”, яка бере свій початок ще від 1819 року, відроджено під час святкування Дня флоту України, з метою військово-патріотичного виховання підростаючого покоління, формування у майбутніх військовослужбовців свідомої готовності до збройного захисту Батьківщини, виховання любові та почуття гордості до армії і флоту. Постріл виконується особовим складом окремого берегового ракетного дивізіону Військово-Морських Сил Збройних Сил України із 85-мм гармати Д-44 з території Військово-морського музею України, що на Михайлівській батареї.

31 липня розрахунок берегових ракетників ВМС вже вчетверте від початку відродження традиції здійснив “полуденний постріл”.

Варто додати, що на українському флоті відсутній дефіцит снарядів відповідного типу, тож відтепер традиції знову жити. До речі, відвідувачі музею, які саме опівдні перебуватимуть тут з екскурсією, зможуть побачити проведення українськими військовими моряками “полуденного пострілу”.

Довідково. У 1819 році у Севастополі вперше було введено службу часу. З цією метою на головних воротах Адміралтейства було споруджено башту, із закріпленим на ній годинником. У тому ж році командир Чорноморського флоту і портів Чорного моря Олексій Грейг видав указ, згідно якому при домі Головного командира було встановлено гармату. Щоденно, рівно о 12-й годині, із неї виконувався полуденний постріл. У подальші роки ця традиція з різних причин переривалася, були спроби її поновити. У День флоту України, вперше за останні роки, у Севастополі відроджено ритуал полуденного пострілу. Постріл здійснюється з артилерійської гармати повоєнного виробництва.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру