Вулицями Перемишля в Польщі пройшов марш пам’яті воїнів УГА, Армії УНР та УПА

Дата: 09.07.2013
Автор:

Близько двох тисяч українців із державними прапорами під музичний супровід Львівського державного університету безпеки життєдіяльності пройшли урочистою ходою вулицями Перемишля.

Таким чином відбулося традиційне Свято української національної пам’яті. Пов’язане воно із вшануванням понад двох тисяч інтернованих вояків і старшин Армії УНР та полонених вояків УГА, які в результаті складних побутових умов, епідемії тифу і дизентерії у 1918-1919 роках померли в таборі біля села Пикуличі, на околиці Перемишля. Нині тут – Український військовий цвинтар.

Це свято має свою історію. Воно започатковане у 1921 році. Відтоді протягом усього міжвоєнного періоду на цьому цвинтарі збиралися тисячі українців Перемишля і Надсяння з вінками, українською символікою, щоб пом’янути героїв. Нерідко чинився спротив і виникали сутички з польською поліцією. У повоєнні роки та в часи тоталітарного режиму цвинтар було зруйновано.

Але вже в 1990 році цвинтар було відновлено, встановлено копію хреста. Відтоді щорічно у першу неділю після Зелених свят українці Перемишльщини, делегації громадськості Львова і Львівщини, зокрема від товариств «Надсяння», разом із представниками влади Львівщини, посольства України у Варшаві, Генерального Консульства України у Любліні, з представниками місцевої польської влади беруть участь у вшануванні пам’яті тих, хто похований на Українському військовому цвинтарі в Пикуличах.

У 2000 році територія Пикулицького некрополя була дещо розширена, і там у двох групових могилах офіційно були перепоховані 47 вояків УПА та українських патріотів.

Учасниками цьогорічного свята були депутати Львівської обласної ради Павло Хобзей, Святослав Шеремета, Ярослав Кравченко, Богдан Каспер, народний депутат України Олег Панькевич, представники громадських організацій з України та Польщі, зокрема Львівського суспільно-культурного товариства «Надсяння», яке очолює Володимир Середа, представники ветеранських організацій, школярі українських шкіл, молодь, представники дипломатичних установ України в Польщі, представники влади Польщі.

Розпочалися урочистості Службою Божою у Перемишльському греко-католицькому соборі Св. Івана Хрестителя. Після богослужіння учасники урочистостей під звуки оркестру Львівського державного університету безпеки життєдіяльності пройшли ходою вулицями Перемишля до Українського військового цвинтаря (Пикуличі).

На цвинтарі відбулася панахида, яку традиційно служать греко-католицькі та православні священики. Після її завершення відбулася церемонія покладання вінків та квітів.

Потім відбулося громадянське віче. Його учасник депутат Львівської обласної ради Святослав Шеремета привітав усіх присутніх від імені голови Львівської обласної ради Петра Колодія. Він також повідомив, що фахівці та експерти комунальної установи Львівської обласної ради «Доля» завдяки роботі в архівах встановили вже понад 300 прізвищ загиблих вояків, і також висловив великі сподівання, що наступного року можна буде побачити ці прізвища на кладовищі.

Народний депутат України Олег Панькевич у своєму виступі відзначив: «Той, хто прийшов сюди хоча би один раз, мав би хотіти приходити сюди ще і ще. Не розділяє кордон українців із Польщі та українців з України. Нас багато що об’єднує. Однією із частин цього єднання – ця могила у Пікуличах, а також сотні й сотні інших могил наших героїв, які вже впорядковані, як ця, та могили, які ще не впорядковані й безіменні. І вони нас також єднають. Сьогодні я відчуваю це єднання».

На завершення урочистостей голова Перемишльського відділу Об’єднання українців у Польщі Марія Туцька зазначила: «Дай Боже, щоб ті, які залишили цю землю у 1947 чи у 1945 році, і їхні нащадки про ці могили не забували». Від імені організаторів заходу Марія Туцька подякувала усім, хто прибув на свято з Польщі, з Львівської, Івано-Франківської та Тернопільської областей, а також запросила учасників Свята української національної пам’яті приїхати до Пикулич наступного року. Також Марія Туцька висловила надію, що українці зможуть без віз в’їжджати до Польщі, як сусід до сусіда.

Ганна ВРУБЛЕВСЬКА, www.vgolos.com.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру