Думка експерта: погрожуючи Україні, російському “Газпрому” треба реальніше оцінювати свої можливості

Дата: 01.07.2013
Автор:

На різку заяву глави російського газового холдингу ВАТ “Газпром” Алєксєя Міллєра, який сказав, що “Газпром” ніколи не буде закачувати газ в українські газосховища, українська сторона може відповісти симетрично.

Про це в коментарі Gazeta.ua заявив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

“Заява голови “Газпрому” про те, що Росія ніколи не буде закачувати свій газ в українські газосховища — більш емоційна та політична, аніж економічна. Справа в тому, що у відповідь на такі різкі економічні заяви з російської сторони, українська сторона може відповісти абсолютно адекватною та з симетричною відповіддю”, – наголосив експерт.

Окрім того, за його словами, Україна може “поставити в пряму залежність об’єми зберігання російського газу в наших газосховищах з об’ємом прокачки російського газу через нашу ГТС”.

“А на сьогодні українська ГТС — це ключовий та найкрупніший транзитний шлях за яким Російська Федерація, зокрема “Газпром”, продає свої енергоресурси для найбільшого свого ринку, а саме європейського, включно із українським. Тобто українська сторона може дати більш ніж симетричну відповідь”, – вситловив переконанння економіст.

Також, експерт переконаний, що така відповідь можлива при відповідній політичній волі: “При наявності політичної волі в Україні, країна відповідно до природних економічних можливостей може дати таку відповідь, тому, на сьогоднішній день, в інтересах російської сторони, не тиражувати відповідну заяву, а якомога швидше її приховати та приглушити, аби цей напрям не набирав розголосу”.

Нагадаємо: глава російського газового холдингу Алєксєй Міллєр ВАТ “Газпром” заявив, що більше “Газпром” не буде авансувати транзит газу через територію України. “Ми видали останній аванс в 1 мільярд доларів, цього вистачить до 1 січня 2015 року, і більше ми авансувати транзит не будемо”, – сказав Міллєр.

“Газпром” повідомив, що надасть “Нафтогазу” аванс у розмірі 1 мільярд доларів на закупівлю газу для закачування в підземні сховища, наповнення яких необхідно для забезпечення безперебійного транзиту російського “блакитного палива” до Європи в зимовий період.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру