У Львові вшанують пам’ять в’язнів тюрем, розстріляних НКВД у перші дні радянсько-німецької війни

Дата: 21.06.2013
Автор:

Уперше у Львові на спомин про численні жертви розстрілів НКВД у тюрмах Західної України в червні 1941 року в «Тюрмі на Лонцького» відбудеться музично-драматичне дійство «Ніч без світанку».

21 червня, п’ятниця

19:00

Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів

«Тюрма на Лонцького» (вул. С. Бандери, 1)

Захід приурочений до пам’ятної дати — 22 червня 1941 року розпочалася німецько-радянська війна. Ця подія відкрилася кривавою сторінкою в історії Західної України, коли у всіх її тюрмах співробітники НКВД вчинили масові розстріли ув’язнених людей.

Так, лише за даними офіційних документів НКВД у Тюрмі № 1, знаній  як «Тюрма на Лонцького», було убито 1681 особу. Однак, як підкреслюють історики, ці ж документи свідчать, що насправді кількість жертв була набагато більшою, адже людей, схоплених в облавах в останні дні перед війною, не обліковували у в’язниці належним чином.

Програма заходу передбачає інсталяцію у в’язничному подвір’ї фотовиставки «Галицькі портрети», декламування поезії Василя  Симоненка та Василя Стуса та фрагментів роману Юрія Винничука «Танго смерті» й дослідження Інни Федущак та Олега Романіва «Західноукраїнська трагедія: 1941», а також струнне виконання елегійних  творів українських  та чужоземних композиторів.

Ініціатор і художній керівник проекту — диригент Львівської опери, заслужений артист України Мирон Юсипович, з участю акторів майстерні «Мистецький простір» під керівництвом режисера Уляни Мороз та музикантів академічного камерного оркестру «Віртуози Львова». Захід підтримали Львівська обласна рада та Львівська облдержадміністрація.

Довідка:

Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» діє від червня 2009 року у пам’ятці історії — в’язничній споруді 1923 року, де в різні періоди містилася слідча тюрма репресивних органів трьох окупаційних режимів: польського, нацистського та радянського. 22—28 червня 1941 року співробітники НКВД вчинили в тюрмі на Лонцького масові розстріли політичних в’язнів, внаслідок яких загинула 1681 особа. Тепер тут меморіал та найбільший в Україні музей із збереженою унікальною в’язничною автентикою.

Меморіал можна відвідати щодня. Вхід та екскурсія безкоштовні. Для груп більше 10 осіб екскурсії проводяться за попереднім записом. Для замовлення екскурсій звертатися за тел. +380 32 247-42-20. Екскурсії провадяться англійською, українською, польською та російською мовами. Віртуальну екскурсію можна здійснити на музейному сайті http://www.lonckoho.lviv.ua. Музей-меморіал працює від 10:00 до 19:00 (нд. — від 10:00 до 17:00). Адреса: м. Львів, вул. С. Бандери, 1 (вхід з вул. К. Брюллова), тел.: +380 32 247-42-20, memorial@lonckoho.lviv.ua.

www.cdvr.org.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру