Етнографічне свято “Купайло в Легедзиному” пройде у день сонцестояння

Дата: 19.06.2013
Автор:

23 червня 2013 в селі Легедзине на Черкащині на території музею Трипільської культури відбудеться етнографічне свято «Купайло в Легедзиному».

Попередня програма свята:

14.00. – 15.00 – Відкриття художньої виставки

15.00. – 18.00 – Проведення майстер класів (давні українські танці (гурт «Божичі»), гончарство, виготовлення традиційної ляльки-мотанки, птахи з сіна, соломоплетіння, миловаріння, витинанка), знайомство з експозицією музею Державного історико-культурного заповідника.

18.00. – 19.00 – Перфоманс (демонстрація-показ етнографічного одягу різних регіонів України у вигляді вистави (одяг кінця ХІХ – початку ХХ ст. з приватних колекцій).

19.00. – 23.00 – Купальські забави (4 майданчики: «Люди добрі», «Радуйся», «Орелі», «Роксолонія, «Кросна», «Ойра», гурт звенигородський, лірник Сашко).

23.00. – 03.00 – «Ніч з Мальвою» (кінопоказ фільмів Легедзинської народної кіностудії, яка у цьому році відзначає своє двадцятиріччя та була у числі переможців 12 Всеукраїнських та Відкритих кінофестивалів аматорського кіно).

Організатори: ГО «Толока Легедзине», ДІКЗ «Трипільська культура», Національний центр народної культури «Музей Івана Гончара», Народна кіностудія «Мальва».

p.s. Традиція святкування Купайла (свято Сонця) 7-го липня є досить пізньою і пов’язана з бажанням церкви позбутися атрибутів дохристиянських вірувань (хороводи, перестрибування вогню, звертання до Сонця). Повернення до Купайла у період сонцестояння є лише поверненням до давньої традиції і не є відновленням язичницького культу.

Джерело: Рукотвори

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру