Понад 10 років сучасні нащадки козаків борознили води річок і морів на копії лодії часів Київської Русі

Дата: 15.05.2013
Автор:

Під палючим сонцем та у шторми, лише з веслами та надією на вітер. Понад 10 років вони борознили древні річкові та морські шляхи, аби відчути, як воно жилося воїнам у Київській Русі. Про це розповідає ICTV

Тут все, як і тисячу років тому – корпус робили за древніми кресленнями і тільки  з природних матеріалів. Лише цвяхи довелося купувати в магазинах, бо кувати їх надто довго – зізнається капітан.

Орієнтувалися по зірках та сонцю. Правда, рятувальні жилети та рації таки взяли – без них не випустять на воду навіть справжніх лицарів.

«Єдине, що я чітко можу сказати: на борту немає і ніколи не було двигуна. Двигуном цих плавзасобів є руки гребців і вітер», – запевняє капітан бойової лодії Сергій Воронов.

На борту 10 веслувальників, які погодинно змінювалися, аби не вибитись із сил.

«Були і грубі харчі, і сучасні. Був запорізький куліш. Спали покотом на палубі», – розповідає академік Національної академії наук України Сергій Гуляр.

Сергій в експедиції з самого початку. Каже, хотів перевірити, чи відрізняється сучасна людина від древньої. І зрозумів – якщо у нас забрати комп’ютери, смартфони і комфорт, виявиться – ми такі самі.

Вже сьогодні, 15 травня ввечері бойова лодія припливла до Трипілля. Тут і завершилася багаторічна експедиція. Після цього лодію переправлять до Києва – у музей. Але учасники обіцяють на цьому не зупинятися і будувати нові човни…

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру