На Прикарпатті пройде фольклорний музейно-туристичний фестиваль “Галицька брама”

Дата: 13.05.2013
Автор:

19 травня у Музеї народної архітектури та побуту Прикарпаття Національного заповідника «Давній Галич» відбудеться фольклорний музейно-туристичний фестиваль «Галицька брама». Про особливості цьогорічного фестивалю “Вікнам” розповів генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» Олександр Береговський.

— У цьому році ми маємо багато свят пов’язаних з історією землі Галицької і загалом України. Адже ми готуємося до відзначення 1025-річчя Хрещення України, святкуватимемо 760-річчя коронації Данила Галицького, а також 1115-річницю першої згадки про Галич в угорських хроніках. Саме в цьому часі, серед чисельних заходів, 19 травня традиційно, в Музеї народної архітектури і побуту Прикарпаття Національного заповідника «Давній Галич» проходитиме фольклорний музейно-туристич¬ний фестиваль «Галицька брама», присвячений Міжнародному дню музеїв, — зазначив Олександр Береговський.

Мета фестивалю — збереження, відродження та популяризацію культурно-мистецької спадщини, особливо такої важливої її складової, як традиційна народна культура. Крім того, не забуваємо про популяризацію музеїв області і України, а також залучаємо до співпраці туристичні фірми.

— Цьогоріч ми дещо змінили формат свята. Ширше мають бути представлені музеї області, а також вперше нашими гостями стануть скансени (музеї під відкритим небом) Чернівецької, Київської, Закарпатської, Львівської областей, — каже директор “Давнього Галича”. — Насиченішою і різноманітнішою буде концертна програма, до якої долучаються фольклорні колективи області. Плануємо показ народного і сучасного одягу. Очікуємо більшу кількість майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, які не лише представлять свою творчість, а й проводитимуть майстер-класи. Разом з відомими майстрами в святі знову візьмуть участь вихованці Малої академії народних ремесел міста Галича. Окремі фольклорні колективи працюватимуть у дворищах. Буде представлена кухня прикарпатських регіонів. І цього разу учасники зможуть скуштувати узвару та крилоських пампушків, насолодитися карпатськими медами, скуштувати смачної юшки та кулеші. Зрештою, ми не намагатимемось нав’язувати гостям програму, а хочемо, щоб вони стали безпосередніми учасниками кожного дійства.

Родзинкою свята має стати симпозіум скульпторів. Вони вже за два тижні до фестивалю працюватимуть на Крилоській горі над малими скульптурними формами, котрі яскраво прикрасять дійство і, звичайно, центр міста Галича і село Крилос. До речі, симпозіум скульпторів проходитиме при спонсорській допомозі калушанки Галини Підкамінної. А презентація скульптур відбудеться у супроводі молодіжного театру «ЛюбАрт» із Калуша під орудою Любові Липовської.

www.vikna.if.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру