На Херсонщині відсвяткували 304-у річницю заснування Кам’янської Січі

Дата: 09.05.2013
Автор:

У с. Республіканець Бериславського району Херсонської області відбулися міжрегіональні урочистості з нагоди відзначення 304-ї річниці заснування Кам’янської Січі та вшанування пам’яті кошового отамана Костя Гордієнка.
У заходах взяли участь представники органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, члени козацьких організацій Херсонської області та інших регіонів країни (міст Мелітополя, Запоріжжя, Одеси, Миколаєва, АР Крим).
У рамках заходу було проведено молебень по загиблих козаках, покладання квітів до пам’ятників козацької доби.
Крім того, під час проведення заходу відбулися спортивні змагання на козацьку тематику та частування всіх козацьким кулішем. Всього в урочистостях взяло участь понад 700 осіб.

Довідково

Кам’янська Січ була заснована запорозькими козаками після зруйнування Чортомлицької Січі російськими військами. Перший етап існування – 1709-1711 рр, другий – 1728-1734 рр.
Січ розташовувалася в місці впадання річки Кам’янки у р.Дніпро, поблизу нинішнього села Республіканець (Бериславський район). У її володіння входили землі Кам’янки, Олешшя (Цюрупинськ), а також Очакова понад Дніпром і Чорним морем. Козаки мали право збирати мито з переправ на Дніпрі і Бузі.
У Січі знаходились похідна церква, курені та ремісничі майстерні і шинки, а також на території Січі був розвинений гончарний та ливарний промисли.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру