У Інтернет виклали колекцію документів останнього головнокомандувача УПА

Дата: 25.04.2013
Автор:

Електронний архів українського визвольного руху поповнився колекцією документів про останнього Головного командира УПА Василя Кука. Цими днями минає річниця відомого бою під Гурбами – найбільшого збройного зіткнення військ НКВД та повстанців з участю відділів УПА-Південь, командиром якої був Василь Кук

До річниці найбільшого бою УПА під Гурбами Електронний архів українського визвольного руху avr.org.ua оприлюднив документи до історії Василя Кука. Колекція містить світлини з різних періодів життя командира, особисті документи, зокрема свідоцтво про хрещення, особову картку Люблінського університету, диплом історичного факультету Київського державного університету, трудову книжку тощо.

Основу колекції становлять документи з архіву Василя Кука, який був переданий згідно з його заповітом у 2007 році у Центр досліджень визвольного руху. Тоді історики отримали приватний архів командира обсягом 2,5 тонни. На даний момент завершується оцифровування цього унікального джерельного комплексу.

«Вперше оприлюднюються листи Василя Кука до його дружини Уляни Крюченко. Також цікавими є рукописи наукових статей та фрагмент нарису “Історії ОУН”, написаного Василем Куком у підпіллі у 1954 році, нотатки генеалогічних досліджень про його родину. Особливу цінність становлять звіти про найбільший в історії УПА бій під Гурбами у квітні 1944 року, де повстанські сили УПА-Південь очолював Василь Кук. Зокрема, документи містять карти бою та Бущанського прориву», – розповів керівник архіву Центру досліджень визвольного руху Сергій Погорельчук.

У колекції - спогади Кука, записані дослідниками Григорієм Дем’яном та Дмитром Куделею, листи до інших керівників підпілля та накази Кука як Головного командира УПА.

Цікавим та важливим для розуміння особистості Василя Кука є розміщена в Е-архіві доповідна записка голови КГБ при Раді міністрів УРСР Віталія Федорчука на ім’я першого секретаря ЦК КПУ Володимира Щербицького, датована 1973 роком, в якій описується небезпечна діяльність Василя Кука. «Через двадцять років після арешту “Лемеша”, коли головними супротивниками чекістів уже давно були дисиденти, а не повстанці, керівник КГБ України писав про нього як про “найбільш небезпечну особистість у націоналістичному середовищі”», – пише дослідник біографії Кука Володимир В’ятрович.

«Колекція є цілісним комплексом документів, які допоможуть дослідникам у вивченні біографії Василя Кука. Це перша тематична підбірка документів, сформована на основі різних фондів та архівів. Команда Електронного архіву визвольного руху планує періодично готувати такі підбірки для зручності колег”, – говорить керівник проекту Андрій Когут.

Нагадаємо, що відкритий у березні Електронний архів визвольного руху avr.org.ua є спільним проектом Центру досліджень визвольного руху, Львівського національного університету імені Івана Франка та Національного музею «Тюрма на Лонцького». Сьогодні в Е-архіві доступні копії 10 184 документів.

Переглянути колекцію документів можна  на сайті Е-архіву.

Василь Кук (псевдо: «Василь Коваль», «Юрко Леміш», «Ле», «Медвідь») (1913-2007) – Головний командир Української повстанської армії, голова Проводу Організації українських націоналістів, голова Генерального секретаріату Української головної визвольної ради, генерал-хорунжий та кавалер Золотого хреста заслуги. Він першим з ОУН ще 1937 року пішов у підпілля і залишався останнім командиром Української повстанської армії до 1954 року.

У квітні 1944 року відбувся найбільший бій в історії УПА під Гурбами (на півдні Здолбунівського району Рівненської області) з участю відділів УПА-Південь, командиром якої був Василь Кук. Близько 5 тисячам повстанців протистояло 30 тисяч вояків НКВД, проте повстанцям удалося прорвати оточення.

Довідка про Колекцію документів Василя Кука

Колекція документів Василя Кука – підбірка більше півсотні документів, що ілюструють життєвий шлях генерал-хорунжого, Головного командира УПА (1950-1954).

Збірка сформована на основі фондів Архіву Центру досліджень визвольного руху та Галузевого державного архіву Служби безпеки України.

Документи висвітлюють періоди життя Василя Кука: дитинство, навчання в гімназії та Люблінському католицькому університеті, членство в ОУН, бойовий шлях у лавах УПА, період ув’язнення, наукову та громадську діяльність. У колекції представлені світлини з різних періодів життя, особисті документи – свідоцтво про хрещення, особова картка Люблінського університету, диплом історичного факультету Київського державного університету, трудова книжка тощо.

Вперше оприлюднюється частина документів з фонду № 1 «Збірка документів Василя Кука» Архіву ЦДВР. Особовий фонд Василя Кука містить понад 15 тисяч документів і є унікальною джерельною базою для вивчення українського визвольного руху. Архів Василя Кука було передано у 2005 році згідно з його заповітом в Архів Центру досліджень визвольного руху. Зараз завершується процес опрацювання, оцифровування та фондування документальних матеріалів обсягом у 2,5 тонни.

Окрім документів приватного характеру, у ньому зберігаються зібрані Василем Куком матеріали з історії української музики, економіки, діяльності ОУН і УПА, дисидентів тощо. Серед документів, які вміщено у колекцію, можна знайти листи до дружини Уляни Крюченко. Також представлено рукописи наукових статей та фрагмент нарису «Історії ОУН», написаної Василем Куком у підпіллі у 1954 році; нотатки генеалогічних досліджень про родину тощо.

Також представлена доповідна записка голови КГБ при Раді міністрів УРСР Віталія Федорчука на ім’я першого секретаря ЦК КПУ Володимира Щербицького про націоналістичну діяльність Василя Кука, датована 1973 роком.

Особливо цікавими є два звіти з картами про бій УПА під Гурбами, коли Василь Кук як командир УПА-Південь приймає один із найбільших боїв в історії УПА.

21-25 квітня 1944 року біля села Гурби на Волині близько 30 тисяч енкаведистів намагалися оточити та знищити з’єднання повстанців, що нараховувало понад 4 тисячі осіб. Крім величезної чисельної переваги, чекісти використали танки та артилерію, проте їм так і не вдалося знищити упівців. Після чотириденних боїв, вранці 25 квітня вояки УПА трьома групами вирвалися з оточення.

Окрему групу документів становлять документи, створені повстанцями, деякі за підписом Василя Кука (накази Кука як Головного командира). Організаційні листи до інших керівників підпілля допоможуть краще зрозуміти особливості організації УПА, її діяльність та ідеологію.

Надзвичайно цікаву групу документів становлять спогади Василя Кука, записані істориками Григорієм Дем’яном та Дмитром Куделею. У них ми можемо побачити розповідь від першої особи про власну біографію, діяльність на Східноукраїнських землях, зокрема в Дніпропетровську, організаційні моменти діяльності ОУН.

Колекція є цілісним комплексом документів, які допоможуть дослідникам у вивченні біографії Василя Кука. Цінність колекції полягає в тому, що це перша тематична підбірка документів, сформована на основі різних фондів та архівів.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру