Посол Мальський переконує: польський сейм не прийме постанову з оцінкою ОУН-УПА як “злочинців”

Дата: 22.04.2013
Автор:

Україна, як і Польща, йшла до волі нелегким шляхом боротьби. Чи варто ворушити незагоєні рани двох народів?

Посол України в Польщі Маркіян Мальський виключає, що парламент Польщі прийме постанову про визнання злочинною діяльності ОУН і УПА.

Про це він сказав Українським новинам.

“Абсолютно переконаний, що спроби окремих політичних сил Польщі перевести питання волинських подій у політичну площину, особливо з використанням антиукраїнських формулювань, не зустрінуть підтримки парламентської більшості”, – сказав він.

На думку посла, українська й польська сторони розуміють, що конфлікти минулого не мають визначати відносини між країнами ні зараз, ні в майбутньому.

Мальський нагадав, що зі здобуттям Україною незалежності почався непростий процес правдивої оцінки спільної історії України й Польщі, процес примирення між українським і польським народами.

Він зазначив, що в 1997 році прийнято спільну заяву Президентів України й Польщі “До розуміння і єднання”, а в 2003 році – прийнято спільний документ про історичне примирення, досягнуто компромісу у справі відкриття меморіалу “Львівських орлят”, пам’ятника загиблим у селі Павлокома (Польща) і меморіалу в Биковні (Київ).

“Ми маємо дбайливо ставитися до вже існуючих досягнень наших народів на шляху до розуміння й об’єднання”, – додав Мальський.

Посол наголосив, що пам’ять про історичне минуле не має бути інструментом руйнування попередніх напрацювань.

Як повідомлялось, 11 квітня в польському сенаті було зареєстровано проект постанови, яким передбачається встановити 11 липня Днем пам’яті жертв геноциду, здійсненого ОУН і УПА в східних областях ІІ Речі Посполитої (Польщі).

Наші історії дуже схожі…

Текст проекту ухвали, передбачає осуд геноциду щодо польського населення, нібито здійсненого УПА й іншими формуваннями українських націоналістів в 1939-1947 роках.

Поряд із цим проект постанови припускає визнання ОУН, УПА, дивізії “Галичина” і української поліції, що перебувала на німецькій службі, злочинними організаціями.

Зазначимо, що схожий проект ухвали раніше вже реєстрували у нижній палаті польського парламенту – сеймі.

Нагадаємо також, що в грудні минулого року парламентська комісія національних та етнічних меншин розглянула й передала на розгляд Сейму заяву із засудеженням акції “Вісла”, під час якої у 1947 році було депортовано понад 140 тисяч українців. Цей проект ухвали викликав хвилю протестів у польському суспільстві.

www.zaxid.net

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру