Кубанці в Черкасах виконали махновську пісню і «Ще не вмерла Україна!»

Дата: 07.04.2013
Автор:

Зала Палацу “Дружба народів” була заповнена вщерть – навіть у проходах виставили додаткові стільці. Виступав знаменитий Кубанський козачий хор – з концертною програмою “Зі станиці до столиці”. Всього два роки тому хор святкував своє 200-ліття, а тепер має нове свято, 75-річчя свого керівника, Віктора Захарченка.

Хоровий колектив був заснований на Покрову, 14 жовтня 1811 року як “Чорноморський Військовий співочий хор”. Біля його витоків стояли духовний просвітитель Кубані протоієрей Кирило Россинський і регент Григорій Гречинський. У 1861 році хор було перейменовано на Кубанський Військовий співочий хор, який з того часу починає давати світські концерти, виконуючи разом з духовними класичні твори та народні пісні.

На сцені “Дружби народів” кубанців вітав секретар міськради Віктор Горкун, сам одягнений в однострої кубанського козака – бо кубанець за походженням. Від Черкащини він вручив кубанцям великий портрет Тараса Шевченка, на слова якого у репертуарі хору є багато пісень.

Цікаво, що спеціально на замовлення черкащан кубанці виконали дві пісні, які не планували: “Розпрягайте, хлопці, коні…” та махновську “Любо, братцы, любо…”

Концерт пройшов під постійні аплодисменти черкащан. Оголошуючи про його закінченння, кубанці заявили, що останньою піснею буде “Прощання словянки”. І раптом після неї заспівали ще одну: “Ще не вмерла Україна!” Зал аплодував стоячи, слухаючи у виконанні братів-кубанців “Згинуть наші воріженьки, як роса на сонці…”

Світлана КРАВЕЦЬ

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру