У Гнатівці під Києвом з ініціативи “Героїки” вшановано Окремий Запорозький загін Армії УНР

Дата: 17.03.2013
Автор:

У суботу, 16 березня, в селі Гнатівка Києво-Святошинського району Київської області відбулось урочисте освячення меморіальної дошки, присвяченої Окремому Запорізькому загонові Армії Української Народної Республіки – про це йдеться у повідомленні, надісланому на адресу “Козацького краю” благодійною ініціативою “Героїка”. Попри снігопад та сильний вітер біля старої цвинтарної каплички, збудованої 1905 року, зібралось чимало людей: духовенство Української Православної Церкви Київського Патріархату, офіцери Збройних Сил України, мешканці Гнатівки та сусідніх населених пунктів, – йдеться у повідомленні.

Саме в Гнатівці у 1918 році розпочалось створення регулярної української армії. Це сталося тоді, як рештки українських військ після завзятих 10-денних вуличних боїв у Києві під тиском радянських армій В. Антонова-Овсієнка та М. Муравйова змушені були відступити зі своєї столиці на захід – у бік Житомира.

У Гнатівці, під керівництвом виконувача обов’язків військового міністра Олександра Жуківського було здійснено переформування всіх наявних військ в Окремий Запорізький загін – перше регулярне збройне формування Української Народної Республіки.

Саме цю подію вшанувала пам’ятною дошкою благодійна ініціатива «Героїка», відома своєю працею з популяризації історії збройної боротьби за незалежність України. Базальтову таблицю, що розповідає про визначний день в історії нашого війська встановили на стіні православної каплиці, котра була свідком зародження Окремого Запорізького загону.

Згодом бійці загону вели переможні бої з більшовиками за Житомир та Бердичів, а вже 1 березня 1918 р. столиця України була звільнена запорожцями від червоних.

Довідка. Благодійна ініціатива «Героїка» – громадський рух, який ставить на меті відродження українських військових поховань, встановлення пам’ятників та пам’ятних знаків на честь борців за незалежність України. Від часу появи (2010 р.) «Героїка» встановила більше 20 монументів та пам’ятних знаків у Києві, Херсонській, Рівненській, Івано-Франківській, Черкаській, Тернопільській, Хмельницькій та Київській областях.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру