У тюрмі на Лонцького канадський міністр вшанував закатованих українських націоналістів

Дата: 04.03.2013
Автор:

Візит до України одного з провідних політиків Канади — пана Джейсон Кенні, міністра громадянства, імміграції та багатокультурності, — присвячений, зокрема, відвідуванню місць пам’яті злочинів тоталітаризму. 1 березня міністр відвідав Національний музей «Тюрма на Лонцького» у Львові. Крім того, канадська делегація побачила Національний музей жертв Голодомору, Бабин Яр та Биківнянські могили.

1 березня міністр громадянства, імміграції та багатокультурності Канади Джейсон Кенні, який репрезентує уряд Стівена Гарпера перед етнічними громадами Канади, та Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Трой Лулашник під час перебування у Львові відвідали з колегами Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького».
«Я був у Музеї «Тюрма на Лонцького», де сотні українських націоналістів були піддані тортурам і вбиті», — одразу написав міністр у своєму твіттері. Пан Джейсон Кенні додатково поцікавився нюансами тюремного побуту, нацистського переслідування і винищення євреїв, а також тим, чи діяла в’язниця вже за часів незалежності України. Директор Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий розповів зацікавленій українською історією делегації з Канади про створення музею у колишній слідчій в’язниці спецслужб трьох окупаційних режимів: польського, нацистського та совєтського та ознайомив із експозицією, розташованою на першому поверсі тюрми і у в’язничному подвір’ї.
Зворушений побаченим та почутим, міністр громадянства, імміграції та багатокультурності Канади залишив запис у музейній Книзі відгуків: «Нехай ті, чиї життя тут відібрали, спочивають у мирі, і хай на них завжди сяє світло».
Візит міністра Кенні до України включав також відвідування Національного музею «Меморіал жертв Голодоморів в Україні», національних історико-меморіальних заповідників «Бабин Яр» та «Биківнянські могили».
Як відомо, у 24 квітня 2012 року нижня палата парламенту Канади — палата громад — на пропозицію міністра Джейсона Кенні одноголосно визнала прикладом «відданості основним правам людини» діяльність митрополита Української греко-католицької церкви Андрея Шептицького (1865—1944) під час Другої світової війни. Канадські парламентарії відзначили, що «в найпохмуріший період історії Європи, під час масового вбивства євреїв і нацистської окупації митрополит Шептицький вголос виступив проти насильства у своїй проповіді “Не убий”». Завдяки зусиллям митрополита Шептицького врятовані понад 160 євреїв, один із яких був присутній на засіданні палати громад парламенту Канади під час ухвалення рішення.

www.cdvr.org.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру