У Черкасах презентовано факсимільну копію альбому малюнків Шевченка 1841-43 років

Дата: 02.03.2013
Автор:

Альбом малюнків Тараса Шевченка 1841-43 років знову став таким, яким його автор тримав у руках — до факсимільної копії повернулися вирвані у різні роки аркуші з малюнками “Судньої ради”, Видубицького монастиря, шевченківської хати…

У музеї “Кобзаря” в Черкасах презентацію факсимільної копії альбому (другу після Києва) провели засновник фонду “Рідна країна” Микола Томенко та відомий шевченкознавець Сергій Гальченко. Останній захоплено розповів присутнім на презентації про процес підготовки видання альбому — як по відбитках на інших сторінках вдалося встановити, де були вирвані колись сторінки; як навіть на обкладинці альбому в момент реставрації “проявилася” намальована Шевченком чиясь голова у чалмі…

Цікаво, що окрім ескізів, етюдів і замальовок Тараса Шевченка, виконаних ним під час подорожей Чигиринщиною, Києвом, Полтавщиною і Хортицею, у альбомі є й… народні пісні, записані рукою Пантелеймона Куліша. Він зробив ці записи під час спільної з великим Кобзарем мандрівки по Дніпру до козацького монастиря у Межигір’ї.

Половину тиражу факсимільного видання альбому буде безкоштовно розіслано до бібліотек, музеїв та навчальних закладів України, інша половина надійде в продаж у книжкових магазинах.

Після завершення презентації Микола Томенко і Сергій Гальченко вирушили до Городища. Для місцевого музею вони мали чудовий подарунок — журнал “Основа” 1862 року з вперше опублікованими тоді чотирма листами Тараса Шевченка до Cемена Гулака-Артемовського. На прохання Сергія Гальченка передати раритетний журнал зі своєї приватної колекції до городищенського музею Гулака-Артемовського люб’язно відгукнувся Митрополит Володимир (Сабодан).

Світлана КРАВЕЦЬ

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , , , , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру