До архіву зарубіжної україніки передано бібліотеку останнього Президента України в екзилі

Дата: 02.03.2013
Автор:

Печатку Президента зі срібла з позолотою та лазуритового каменю Плав’юк передав до Києва одразу після відновлення незалежності України. Відтоді нею користувалися Кравчук, Кучма, Ющенко, а тепер користується Янукович. Бібліотекою ж Миколи Плав’юка, очільника ОУН та останнього Президента України в екзилі зможуть скористатися і прості українці - студенти та науковці

У рамках співпраці між Центральним державним архівом зарубіжної україніки та Фундацією ім. О. Ольжича до архіву передано чотириста друкованих видань, що становлять особисту бібліотеку видатного українського політичного діяча Миколи Плав’юка.

Як повідомляється на сайті архіву, кожне видання має екслібрис Миколи Плав’юка у вигляді герба України на тлі розгорнутих сторінок та його ім’я/прізвища знизу. Багато з них містять дарчі написи відомих осіб. Наприклад, на обкладинці книжки «Павличко Дмитро. Українська національна ідея» (Київ, 2002) написано: «Дорогому Миколі Плав’юку з поклонами — Д. Павличко 31-Х-2002».

Особиста бібліотека останнього Голови Уряду УНР в екзилі охоплює період з 1948 по 2010 роки. Це і художня література, і публіцистика, і наукові видання, збірники статей, інтерв’ю, поезії тощо. Книжки – як українські, так і друковані закордоном різними мовами.

Тематика друкованих видань, яка цікавила Миколу Плав’юка, багатоманітна: проблеми і взаємини української діаспори та сучасної еміграції з України, шляхи розбудови інтелектуального і економічного потенціалу України, культурне життя: українське мистецтво XX століття, українське театральне відродження, історичні напрямки: розвиток трипільської культури, Голодомор в Україні 1932–1933, життєвий шлях Симона Петлюри, діяльність Організації українських націоналістів і Української повстанської армії тощо. Серед книг, що зацікавлять істориків, можна звернути увагу, наприклад, на такі видання: «Четверний Великий Збір Українських Націоналістів (збірник доповідей і матеріалів)» (1955), Ukrainians in North America (1975), «Український правозахисний рух» (Торонто–Балтимор, 1978), «Пластуни у визвольних змаганнях» (Нью-Йорк, 2002) та ін.
Нагадаємо, видатний український державний, політичний та культурний діяч, останній президент Української Народної Республіки та голова Організації Українських Націоналістів Микола Плав’юк помер у березні минулого року на 87 році життя.

Медіа-портал VIDIA

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру