Що стоїть за ідеєю “Русі від Сяну до Сахаліну”?

Дата: 16.02.2013
Автор:


Автори ідеї про нову "Русь" вже й російськомовну карту її намалювали - з Білоруссю і "Прибалтійською Руссю", прикрасивши чомусь все це бандерівським прапором

“11 лютого 2013 року в Києві відбулися збори прихильників розширеної концепції Соборності, що пропонує побудову європейської демократичної держави від Сяну до Сахаліну на українській платформі зі столицею в Києві”, – про це повідомляє сайт ВО “Соборна Україна”, яка восени минулого року вже “прославилася” тим, що пропонувала створення “Руської Демократичної Республіки” в межах московського округу Домодєдово – з червоно-чорним прапором із тризубом на ньому . 

Сайт ВО “Соборна Україна” чомусь має лише російськомовну (!)  версію, тому для читачів “Козацького краю” наводимо переклад публікації: ” В обговоренні розширеної концепції Соборності взяли участь члени ініціативної групи, підтримуючої створення Руської Демократичної Республіки в межах міського округу Домодєдово, представники української організації УНА-УНСО, партії Братство, представники ВО «Соборна Україна» та інших. На думку учасників зібрання, концепція Соборності – єдина альтернатива Євразійської концепції, пропагованої Росією. Нагадаємо, згідно Євразійської концепції, політичною нацією Євразійського держави до 2025 року повинні стати росіяни, що проживають від Карпат до Сахаліну.

Євразійська концепція проводить азіатські кордони від Карпат до Сахаліну, створює ординську, азійську державу, керовану за принципом східної деспотії з передачею влади у спадок.

Як підкреслили учасники зібрання, концепція Соборності, навпаки, орієнтована на творення, на створення європейської демократичної держави за принципом субсидіарності, тобто формування і управління знизу, політичної нації руських, інтегрованих в Європу, держави, де людина, її права і свободи переважають над державою.
На думку прихильників концепції Соборності, Соборність на сучасному історичному етапі дозволяє говорити про формування політичної нації руських, при цьому «руський» – той, хто вважає себе руським і кого руським визнають інші руські, застосовуючи універсальний принцип визначення приналежності до нації.
Руський з точки зору Москви, це людина терпляча, невільна, якій потрібен господар, віра в царя і імперію, руський з точки зору Києва – людина вільна, господар на своїй землі, який вірить в самого себе і якому потрібна свобода, підкреслили присутні.
Саме формування політичної нації, яке розпочнеться з визнання Києва історичним, культурним і політичним центром і продовжиться об’єднанням територій навколо Києва, як нового центру формування Руської Демократичної Республіки, вважають автори концепції, займе близько 25-30 років, однак про перший етап оформлення політичної нації руських можна говорити до 2050 року на переважній площі територій від Сяну до Сахаліну.
В якості одиниці адміністративно-територіального поділу прихильники концепції Соборності пропонують використовувати назву “Русь”, таким чином на карті з’являться Київська Русь, Біла Русь, Заліська Русь, Козацька Русь, Байкальська Русь і навіть Кавказька Русь і т.д. – Всього 20 територіальних одиниць, так званих земель, що формуються шляхом проведення народних референдумів і самостійно визначають порядок свого майбутнього існування, аналогічно штатам Сполучених Штатів Америки.
Підсумком оновленої концепції можна вважати появу на політичній мапі світу нової демократичної держави Руської Демократичної Республіки, де політичною нацією до 2050 року стануть руські, з центром у Києві, держави, інтегрованої в Європу”.
Взято із сайту www.sobor-ukr.com.ua

Від редакції “Козацького краю”: дуже схоже на чергову спробу реанімації кордонів “а-ля Радянський Союз”. Якісь дивні ідеї постійно запускають гуляти Україною: то про якийсь фантастичний “єдиний козацький народ” розказують, то тепер – про “Русь від Сяну до Сахаліну” зі столицею у Києві та ще й “інтегровану в Європу”.

А може, давайте зробимо так, як вже зробили зі вступом у ВТО: спочатку самостійна і самодостатня Україна вступить до Євросоюзу, а слідом за нею хай туди просяться претенденти на “Русь”?!

Підготував Ігор АРТЕМЕНКО

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру