В Умані заповзялися звести пам᾿ятник Гонті й Залізняку

Дата: 14.02.2013
Автор:

Півстолітню пісню-обіцянку про пам᾽ятник Гонти і Залізняка, хочуть закінчити громадські організації. Вони заснували фонд і збиратимуть кошти, щоб розроблений Іваном Гончаром монумент таки височів.
Уже півстоліття в Умані стоїть питання – бути чи не бути пам᾿ятнику Гонті і Залізняку. Є дозвіл від влади, є макет, є проект. І навіть є місце. Але досі монумент землякам не встановлено. Причина – владі він не потрібен, а політики згадують про героїчних земляків тільки під вибори. Тепер громадські організації міста вирішили, що досить чекати погоди від влади і взяли будівництво пам᾿ятника у свої руки. Кажуть – в Умані українській історії має бути місце.

-  У нас в музеї є макет пам᾽ятника двом нашим героям. На нь­ому ми бачимо двох козаків, які зустрічаються. – розповідає Владислав Давидюк, старший науковий співробітник відділу історії і природи. Це якраз тоді, коли Максим Залізняк та Іван Гонта зустрілися під нашим містом і об᾿єднали свої загони. Пам᾿ятник-макет з᾿явився влітку 1968 року. Це рік, коли по всій державі відзначали 200-річчя з початку повстання Івана Гонти. Макет цього памятника виготовив відомий скульптор Іван Гончар. І це мав бути остаточний проект пам᾿ятника, який мав бути поставлений у нашому місті. Того року було поставлено камінь, на якому висічено, що буде поставлено пам᾿ятник Гонті і Залізняку, він буде стояти на цьому місці. Сам макет пам᾿ятника був трішки не такий, як ви бачите. Висота пам᾿ятника мала бути 11,5 метрів, а вершники – 4,5 метрів. Ну і остаточна форма макета, яку ви бачите, була представлена сином Гончара у 1993 році. Цей макет прислали до Умані і він зберігається у краєзнавчому музеї. Ми сподіваємося, що знайдуться меценати, що підтримають ідею, яка була піднята ще в радянські часи. І в наш час, сподіваюся, такі є і рано чи пізно памятник буде установлено.

Нині громадські організації міста спільними зусиллями відкрили благодійний фонд. Долучилися підприємці та патріоти. Для будівництва пам᾿ятнику не вистачає більше ста тисяч гривень.

- Ми вважаємо, що на уманській землі має право стояти монумент нашим предкам, – каже Валерій Кислинський. – хто бажає зробити свій вклад в історичну подію, адже уже півстоліття під різними перепонами не дають встановити пам’ятника, тож приєднуйтесь.

Довідка: рахунок Благодійного Фонду імені Івана Гонти і Максима Залізняка: МФО 354507    р/р 26002490740656    код 38588390    ТВБВ

10023/0349 «Ощадбанк»

www.vch-uman.in.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Одна відповідь на В Умані заповзялися звести пам᾿ятник Гонті й Залізняку

  1. Сергій на 15.02.2013 из 02:36

    якщо по-людські і по-справедливості – треба ставити два пам’ятника. один Гонті і Залізняку, а також (що може навіть більш важливо) селянам-повстанцям, які боролися за нормальне людське життя для себе і своїх дітей, але з іншого – пам’ятник невинним жертвам тих подій (в т.ч. євреям, полякам, так само як і руським-українцям), які потрапили під “гарячу руку” чи то просто загинули від рук звичайних злочинців і душогубів, яких теж було немало в гайдамацьких загонах і які до народних повстань просто “примазувались”, аби гарно заробити на чужому горі і сльозах.

Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру