Бандеру і Шухевича вилучили з шкільних тестів. Натомість вписали двох більшовиків

Дата: 23.01.2013
Автор:

Їхніх імен ще досі бояться?

Імена українських військовиків та політичних діячів Степана Бандери та Романа Шухевича Міністерство освіти вилучило з переліку осіб, про які треба знати, аби скласти цьогорічне незалежне оцінювання з історії України.

Їх замінили на Миколу Щорса і Юрія П’ятакова, повідомляє ZIK.

УП звернулася за коментарем до прес-служби Міносвіти. Там сказали, що не знайомі з такою інформацією і попросили надіслати інформаційний запит.

Микола Щорс – уродженець Чернігівщини, офіцер Російської Імператорської армії часів Першої світової війни, один із творців перших українських радянських військових підрозділів у 1918 році. В лютому 1919 року вибив війська Директорії УНР з Києва, захопивши місто.

Загинув у серпні 1919 року в боях із союзною армією УНР і ЗУНР на Житомирщині. Обставини його смерті досі є таємничими – Щорса вбили зблизька, можливо, це зробили більшовицькі агенти з Москви. Завдяки фільму Олександра Довженка “Щорс” став канонічною іконою більшовицької боротьби в Україні, “українським Чапаєвим”.

Юрій (Георгій) П’ятаков – уродженець Черкащини, член Центральної Ради від більшовицького відламу Російської соціал-демократичної робітничої партії. Брат одного з лідерів Січневого повстання 1918 року в Києві Леоніда П’ятакова. Голова Тимчасового робітничо-селянського уряду радянської України 1919 року. Чоловік народного секретаря внутрішніх справ радянської УНР Євгенії Бош.

П’ятаков був одним із очільників винищення білогвардійських офіцерів у Криму в 1920 р. У 1921-23 рр. керував вугільним виробництвом Донбасу, потім працював на економічних посадах у Москві, вважався одним із найкращих радянських господарників. Розстріляний під час сталінських репресій у 1937-му за звинуваченням у створенні троцькістського підпілля з наміром “відірвати Україну від СРСР”.

www.istpravda.com.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Одна відповідь на Бандеру і Шухевича вилучили з шкільних тестів. Натомість вписали двох більшовиків

  1. Сергій на 29.01.2013 из 00:58

    отак і живемо. ні, щоб домовитись, написати український підручник історії, який би об’єднав різні точки зору і згадати в ньому і тих і інших. нє, одним конче треба випиляти звідти Петлюру, іншим Щорса, а третім Махна. хоч історія кожного як людини і як діяча по своєму цікава і повчальна. мене в сім’ї виховували на неписаній традиції, що всі люди – козаки. а нашим дітям що пропонують? єдина надія – що життя всіх і без підручників навчить, кому цікаво – і так дізнається.

Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру