Завершено зйомки фільму про “розстрільний з’їзд” кобзарів

Дата: 14.01.2013
Автор:

 

Лучанин Орест Кацюба із сином Андрієм, який і в житті є поводирем свого батька

Режисер Олесь Санін завершив зйомку художнього фільму “Поводир, або Квіти мають очі”. В основу сюжету – історичний міф про 200 кобзарів, яких у 1934 році запросили на з’їзд Академії Наук до Харкова, а замість цього вивезли у ліс і розстріляли.
Про це повідомляє ”Волинь-Post” із посиланням на газету “Волинь-нова”.
У фільмі поряд із професійними акторами сліпих кобзарів грали пересічні незрячі люди, яких відібрали для зйомок у кількох українських містах, в тому числі і в Луцьку.
На думку творців фільму, лише такі люди здатні відтворити на екрані образи сліпих музикантів 30–х років.У фільмі “Поводир” американський підприємець Майкл Шемрок разом із своїм десятирічним сином Пітером приїжджає до Харкова, щоб обміняти там трактор на зерно, оскільки в Сполучених Штатах у цей час були великі економічні труднощі.
Тут його вербують, він називає себе “американським комуністом” і лишається жити в Україні.
Через деякий час йому до рук потрапляють секретні документи про репресії в Україні. Через це американця вбивають, але живим лишається його син Пітер: йому вдається втекти від переслідувачів завдяки сліпому бандуристу Івану Кочерзі.Пітер стає поводирем бандуриста. Взимку 1934 року сліпця Івана Кочергу разом з іншими кобзарями страчують під Харковом. А Пітер лишається єдиним живим свідком тих трагічних подій…У головних ролях знялися Станіслав Боклан (кобзар Іван Кочерга), американський актор Джеф Барел (підприємець Майкл Шемрок), Антон Святослав Грін (у ролі Пітера Шемрока).Хлопчика–американця, який став жертвою радянської репресивної системи, зіграв правнук відомого політичного в’язня радянських концтаборів Михайла Сороки. В епізодах задіяні також відомий актор Федір Стригун, поет Олександр Ірванець, співачка Джамала.На зйомки запросили також інваліда по зору з Львівщини, призера Параолімпіади, дзюдоїста Ігоря Засядкевича. Він знімається у сцені боротьби сліпого лірника з енкаведистами.
У фільмі були задіяні і лучани – незрячі Петро Шеверда і Орест Кацюба. Їхніми поводирями були учень Луцької гімназії № 22 Остап Годлевський і учень школи № 19 Андрій Кацюба — син пана Ореста, який у житті також є поводирем свого батька.
У Таракановому форті біля Дубна (Рівненська область) знімали сцену, в якій кобзарі та лірники збираються на руїнах, обговорюючи запрошення влади на “кобзарський з’їзд”, біля озера Базальтове на Костопільщині знімали сцену розстрілу.
Зйомки фільму “Поводир” розпочалися у лютому 2012 року
.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру