На Полтавщині відкрили музей родини художників Кричевських

Дата: 14.01.2013
Автор:

Василь Кричевський, автор герба незалежної України

У селищі Опішня (Зіньківський район Полтавської області) відкрили музей родини художників Кричевських, до якої належав відомий архітектор живописець і графік Василь Кричевський.

Саме Василю Кричевському у 1918 році голова Центральної Ради, Михайло Грушевський, доручив розробити державну символіку, і в цьому ж році офіційним гербом України затвердили Тризуб київського князя Володимира, “осучаснений” Кричевським.

Будівлю ж в Опішні, де відтепер розташується музей Кричевських, побудував сам Василь Кричевський. Раніше вона називалася “Опішнянський гончарний показовий пункт Полтавського губернського земства”. Протягом 1902-1919 років художник жив в Опішному. Він залучав опішнянських гончарів до обробки проектованих їм будівель.

З нагоди 140-річчя з дня народження Василя Кричевського, в рамках святкування в Опішні, відкрили виставку творів родини Кричевських, які передали музею-заповіднику спадкоємці Василя Кричевського з США.

Також присутні ознайомилися спорідненими з документами і фото родини Кричевських. Презентували новий документальний фільм “Третій вимір Василя Кричевського”​​, який підготував Благодійний Фонд “Дар”.

До речі, до недавніх пір залишався таким, яким його задумав Василь Кричевський, музей Тараса Шевченка в Каневі.  ”Реконструкцію” цієї будівлі за нинішньої влади більшість митців, шанувальників творчості Кобзаря і простих канівчан вважають не тільки бездарністю, а й цинічним порушенням творчої задумки Кричевського. Годі й говорити про те, як можна назвати тих, хто нині прагне ще й змінити тризуб на гербі нашої держави…

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру