12 січня 1920-го: чорний вихор червоного терору в Умані

Дата: 12.01.2013
Автор:

12 січня 1920 року в Умань Київської губернії (нині Черкащина) увірвалися війська червоних.

Отаман Волох, як командуючий військами ревкому Правобережжя видав наказ про входження його підрозділів до складу Червоної армії з метою “знищення петлюрівщини-партизанщини”. Червоний терор розпочав лютувати в Умані — винищували усіх підозрюваних у прихильності до державної самостійності України.

Цей готель у центрі Умані мав горду назву “Європа”. Після того, як 12.01.1920-го до міста увірвалися червоні, про Європу довелося забути на довгі десятиліття…

За іронією долі, цього ж самого дня 12 січня 1920-го, коли в захопленій Умані нищилися й арештовувалися українці, у польській Варшаві відбулося засідання членів уряду УНР у екзилі за участю голови Директорії Симона Петлюри, на якому заслухано доповідь міністра праці О. Безпалка про діяльність уряду в Україні, становище в Україні, рішення уряду скликати предпарламент та про затвердження Брацлавської краєвої управи; обмірковано справу повернення на Україну міністерських апаратів, урядовців і громадян, що перебували на території Польщі. Після обмірковування питання про відносини України з Польщею визнано, що “посовування польських військ на Україну є небажаним і шкодливим”, а тому дипломатична місія УНР мала докласти зусиль для того, щоб “застерегти поляків від офензиви на Україну”.

Ігор АРТЕМЕНКО

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру