У колишній катівні експонуються ікони, вишиті… кістками

Дата: 11.01.2013
Автор:

У Національному музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів “Тюрма на Лонцького” відкрили міні-виставку вишивок на різдвяну тематику. Їх у 40-х роках минулого століття потай від тюремних наглядачів вишили жінки-арештантки, які перебували за гратами катівні.

Про це Львівським новинам повідомила Вікторія Садова, заступник директора Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів “Тюрма на Лонцького”.

Виставка відбувається у межах акції “Доторкнися до музейного раритету”. Експонати не є представлені у постійній експозиції, їх виставляють для огляду, як зауважила пані Садова, з певної нагоди, як-от зараз, у часі Різдвяних свят.

“Вишивок у наших фондах є багато, проте на міні-виставці ми представили дві з них. Ці вишивки, завбільшки з хусточку, є сюжетними іконами. На одній з них зображено Богородицю з Дитям, на іншій — Марію, Царицю неба, яка стоїть на земній кулі, а знизу її підтримують два ангели, проте один з них недовишитий. Не відомо, чому автор не завершила роботу та як склалася її доля”, — розповіла Вікторія Садова.

Ім’я авторки іншої ікони відоме — Катерина Мельницька. Вона вишила іконку з написами “О Маріє, рятуй нас в неволі”, “На пам’ятку з тюрми Лонцького, 30 V 49″.

Вишивали жінки-арештантки риб’ячими кістками, а нитки висмикували з власного одягу. Над вишивками працювали потай, адже такі речі забирали, а жінок карали.

“Проте в неволі людей рятувала віра. У тюрмі, де в ув’язнених не було свого простору, люди молилися, відвернувшись від вічка, звідки за ними спостерігали наглядачі. Арештанти дивилися на тюремні грати і бачили там хреста, до якого і звертали свої молитви”, — каже Вікторія Садова.

Міні-виставка вишивок-іконок представлена в обрамленні репринтів рздвяних поштівок, які були видані на початку 1950-х років українськими друкарнями країн Західної Європи . Перевидання цих листівок здійснили активісти ГО “Борець”.

Триватиме виставка у “Тюрмі на Лонцького” до завершення Різдвяних свят.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру