“Жінці року-2012”, уманчанці Галині Яблонській — 85!

Дата: 08.01.2013
Автор:

2 січня відзначила 85-річчя Галина Яблонська — знаменита акторка й громадська діячка. Народилася вона 1928 року в Умані на Черкащині.
Дебютувала на сцені театру ще 1936 року. Дуже швидко здобула славу однієї з найкращих акторок героїчного плану. На сцені Яблонській довелося грати головні ролі у безлічі знакових спектаклів: Софію у «Безталанній» Карпенка-Карого, Марусю в “Марусі Богуславці” і Катрю в “Не судилося” Старицького, Галю в “Назарі Стодолі”, Ліду в “Платоні Кречеті” Корнійчука, леді Макдуф у “Макбет” Шекспіра…
Наприкінці 1960-х років уманчанку активно запрошують на зйомки в кінофільмах – «Веселка», «Безталанна», «Не судилося», «Поступися місцем».
У театральних критиків зауважень немає, підозри у недосконалості можуть мати тільки партноменклатурні кадри — бо підозріло добре акторка вживається у ролі українок, які не здатні розчинитися в “єдіном совєтском народє”…
Втім, беззаперечний талант і любов глядачів змушують визнавати її однією з найкращих: 1970 року Яблонську нагороджують Почесною грамотою Президії Верховної Ради України. А в ті часи грамота ВР не роздавалася направо й наліво, на відміну від нашого сьогодення… Ще більшу вагу мало звання народної актриси УРСР — його пані Галина отримала, коли мала 55 років — 1982-го.
Ніколи не приховувала того, що Україну любить понад усе. Президент Історичного клубу “Холодний Яр” Роман Коваль згадує: Галина Яблонська була в числі тих, хто проводив перший вечір Всеукраїнського політичного об’єднання “Державна самостійність України”, присвячений отаманам і гайдамакам повстанської Холодноярської республіки. Актриса поринула у бурхливе громадське життя, не залишаючи при цьому й активної театральної діяльності. Стала Президентом Міжнародної Ліги «Матері і сестри — воякам України», художнім керівником Героїчного театру «Пам’ять».
Вже в часи української Незалежності Президент Ющенко нагородив Галину Яблонську орденом княгині Ольги ІІІ та ІІ сту­пенів (у 2005 та 2008 роках).
Лауреатом театральної премії родини А. Бучми «Бронек» стала у 2009-у. Минулого, 2012 року Галину Яблонську нагороджено орденом Святої Великомучениці Варвари і визнано “Жінкою року-2012” у номінації “Жінка-митець”.
За лічені дні до свого 85-річчя, яке святкували 2 січня 2013 року, акторка зіграла чергову роль — у автобіографічній виставі “Самотня леді” у столичному драмтеатрі імені Франка. І знову грала “на висоті” – здавалося, й не має за плечима прожитих десятиліть…

Світлана КРАВЕЦЬ

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру