Іван Климів-”Легенда”: оунівець, чий скоростріл “урівнював у правах” коричневих і червоних окупантів

Дата: 14.12.2012
Автор:

Іван Климів -“Легенда” – серед сотні тисяч тих, хто йшов на смерть з вірою, що на їх крові воскресне Україна. Сьогодні – рівно 70 років від 14 грудня 1942 року, коли його закатували гітлерівці. Ми вшановуємо пам’ять цього величного лицаря України, крайового керівника ОУН, члена проводу ОУН, міністра політичної координації українського уряду 1941 року, генерала-виховника ОУН, Івана Климіва -“Легенду”.

Легенда – це носій українського незламного духу. Саме він надихав революційну молодь до боротьби за незалежність. Він перший організатор і політвиховник відділів УПА Легенда казав: ” Немає різниці, якого кольору ворог-окупант: червоного, білого чи коричневого. Господарем держави Україна має бути лише український народ! ”

Коли у жовтні 1939 року з Белзу відступали московські більшовики, а вступали німецькі загони, багато людей вітало німців хлібом і сіллю. Дізнавшись про це, Климів відкрито заявив :”Я би тих клятих синів скорострілом привітав!” За його найактивнішої участі велася підготовка до антинімецького повстання. За що 4 грудня 1942 року був заарештований Гестапо і відмовившись давати свідчення, був страчений 14 грудня катом Віллі Вірзінгом.

Звістка про загибель Климіва-”Легенди” стала новим поштовхом до боротьби ОУН проти нацистів

Легенда був у постійному контакті з митрополитом Андрієм Шептицьким. За його наказом митрополита особисто охороняли.

Саме Легенда написав і розповсюдив листівку, де закликав український народ не віддавати залишену зброю ворогам, а приховати до слушного часу.

Легенда розумів, що ані  більшовики, ані поляки, ані німці не принесуть Україні добробут і волю. Лише ми самі піднімемо Україну з колін, у цьому нам ніхто не допоможе ні з заходу, ні з сходу. Новим поколінням українців необхідно рухатись вперед шляхом Легенди. Шляхом боротьби за себе, за свою націю, її незалежність та добробут.

Великий поклін і вічна слава героям!

Ігор АРТЕМЕНКО – за матеріалами www.h.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру