НАШ ДЕНЬ! 1 грудня 1991 року український народ сказав рішуче «ТАК!» незалежності нашої держави

Дата: 01.12.2012
Автор:

1 грудня 1991 року відбувся загальнонаціональний референдум щодо незалежності України. На референдум було винесено одне питання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?». Текст Акту проголошення незалежності України, прийнятий Верховною Радою 24 серпня 1991 року, було наведено у виборчому бюлетені.

У референдумі взяли участь 31 891 742 особи — 84,18% населення України. Громадяни України висловились на підтримку незалежності – 28 804 071 особа (90,32%) проголосувала «За». Навіть там, де за незалежність держави України проголосувало найменше виборців у відсотковому показнику, їх абсолютне число було вражаюче високим. Скажімо якщо в краю Тараса і Богдана, на Черкащині «за» незалежність проголосувало надзвичайно багато, 96,3% виборців, які прийшли на дільниці (майже мільйон – 999 603 голоси), то в Криму – всього 57,07%, на Луганщині – 83,86%, на Донеччині – 83,9%. Проте в абсолютних цифрах на Донеччині це – майже два з половиною мільйони голосів за незалежність України, а на Луганщині – майже півтора мільйони…

Столиця України віддала за незалежність держави 92,88% голосів – 1 428 001…

24 серпня 1991 року Верховна Рада Української РСР переважною більшістю голосів ухвалила Акт проголошення незалежності України та створення самостійної Української держави – України. Ця дата вважається початком у відліку історії існування України як незалежної держави. Територія України стала неподільною та недоторканою. На території України набули чинності виключно Конституція і закони України.

Акт проголошення незалежності України мав бути підтверджений на референдумі, який проводився одночасно з виборами Президента України.

Провал заколоту 19 серпня 1991 року і проголошення незалежності України створили принципово нову ситуацію в розстановці політичних сил. Тепер і опозиція, і навіть основний кандидат партійно-державного апарату на посаду президента Леонід Кравчук виступили за незалежність.

1 грудня 1991 року відбувся всенародний референдум, на якому український народ підтвердив Акт незалежності України.

Позитивну відповідь про підтримку Акту незалежності дало населення всіх областей України, незалежно від їхнього національного складу. За незалежність проголосували не тільки українці, а й представники інших народів, для яких батьківщиною є українська земля.

Результати референдуму виявилися настільки переконливими, що вже наступного дня країни світу почали визнавати державну незалежність України. Тому були невдалими будь-які спроби різноманітних шовіністичних кіл представити українську державність як авантюру українських націоналістів. Ці кола змушені рахуватися з вагомим словом українського народу і сьогодні.

Акт проголошення незалежності України та становлення української державності сприяло визнанню нашої країни світовим співтовариством. 2 грудня 1991 року Україну визнали Польща та Канада, 11 грудня перше посольство в Україні відкрила Угорська Республіка. Протягом 1992 року Україну визнало 132 держави.

1 грудня 1991 року назавжди вкарбоване у багатостраждальну історію століттями позбавленого своєї державності українського народу. Шануймо свій вибір, шануймо Україну!

 

Уляна КНИШ

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру