УПА мала за взірець повстанців Холодного Яру. Один із куренів УПА так і називався – “Холодноярці”

Дата: 17.10.2012
Автор:

УПА копіювала і гасла Холодного Яру. Зокрема, вітання "Слава Україні!" - "Героям слава!"

У серпні-листопаді 1944 року одним із найбоєздатніших підрозділів УПА-Захід став курінь «Холодноярці», названий так під впливом роману Юрія Горліс-Горського про визвольну боротьбу в Холодному Яру на Чигиринщині. Курінь поділявся на три сотні: 1 сотня \”Глухого\”, 2 – \”Грізного\”, 3 – \”Летуна\”; командир куреня – \”Град\”, потім – \”Тиміш\”.

На зиму сотні розпустили, весною 1945-го зібрали заново, але сотні отримали інші числа в курені.

Сотню \”Холодноярці І\” зібрав і очолив сам \”Град\”, відтак передав її \”Кобзаренкові\”, після смерті якого став тимчасово \”Сагайдачний\”, відтак \”Мрія\”
\”Холодноярці ІІ\” – к-р \”Глухий\”, відтак \”Чорнота\” (останнє псевдо, до речі, теж взяте з роману Горліса-Горського)
\”Холодноярці ІІІ\” – к-р \”Грізний\”, потім \”Дон\”, після його смерті – в.о. к-ра \”Гуран\”
У квітні 1945 під командою “Града”, “Глухого” і “Грізного” курінь «Холодноярці» рейдував із Львівської області на Закарпаття (Вел. Березне). Рейд тривав до кінця червня. У квітні 1945-го здійснено великий рейд з Янівських лісів на Судову Вишню-Крукеничі-Фельштин-Лютовиська через Поділля на Ужок-Сянки і на Закарпаття.
До осени сотні зазнали серйозних втрат, частково були демобілізовані, частину стрільців і к-рів перекинули в тактичний відтинок \”Асфальт\”. У вересні 1945 р. створено підвідділ особливого призначення \”Холодноярці IV\” на чолі з \”Кармелюком\” (чота).

1946 р. – під час т. зв. великої блокади взимку 1945-1946 рр. мали великі втрати. Відповідно, на весну 1946 р. \”Холодноярці\” продовжують діяти, але у вужчих формах – як підвідділи (чоти), маючи по 3-4 рої. Є звіти підвідділу \”Холодноярці І\” (к-р \”Мрія\”), також згадки про підвілдділи \”Холодноярці ІІ\” (к-р \”Довбня\”) і \”Холодноярці ІІІ\” (к-р \”Зорян\”). Загальне укерівництво, як к-р відділу (фактично сотні, хоча його називали курінним) \”Холодноярці\” здійснює \”Глухий\”. Влітку 1946 р. підрозділи \”Холодноряців\” були або розформовані, або перейшли на Яворівщину, де після реструктурищації об’єдналися із відділом \”Переяслави\” (про це трохи є в 31 томі \”Літопису УПА\”). Відповідно, частина стрілецтва \”Холодноярців\” у складі сотні \”Переяслави\” на чолі із тим-таки \”Сагайдачним\” перейшла рейдом на Захід влітку-восени 1947 року.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру