На Покрову в Холодному Яру здійнялася в небо повітряна куля з отаманом, священиком і чорним прапором “на борту”

Дата: 15.10.2012
Автор:

“Всяке бачив Холодний Яр за свою історію, а от повітряну кулю бачить вперше”, – ці слова, сказані директором Кам”янського краєзнавчого музею Юрієм Ляшком, найвлучніше передають те, що відбувалося на чигиринському хуторі Буда на Покрову. Дійсно, вперше в історії цього краю тут злетіла в небо синьо-жовта повітряна куля, першим “екіпажем” якої стали отаман “Вільного козацтва Холодного Яру” Олег Островський та православний священик отець Василь Циріль. Разом з ними на “корзині” повітряної кулі здійнявся у небо найбільший в Україні чорний прапор з тризубом і написом “Воля України або смерть” – знамено, під яким майже сотню років тому воювали проти більшовиків та інших чужинців холодноярські повстанці.

- У День українського козацтва ми присвятили цю акцію всім тим, хто поліг за волю України, – прокоментував Олег Островський. – Колись Холодний Яр називали “Воротами до Волі”, бо звідси вирушали валки з товаром і зброєю на Запорізьку Січ, пізніше звідси вирушали у похід гайдамаки Максима Залізняка, а потім тут до загину стояла за волю Холодноярська республіка…

Світлана КРАВЕЦЬ

Більш детально про події, які відбувалися на Покрову на “Дикому хуторі” в Холодному Яру, читайте у наступному номері газети “Козацький край”, яка вже готується до друку.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру