На Галичині зруйновано пам’ятник воїнам УПА

Дата: 14.08.2012
Автор:

На Львівщині у селі Басівка Пустомитівського району зруйнували пам’ятник воїнам УПА. Депутати-свободівці вважають, що це зробили навмисно.

«Видно, що в пам’ятник в’їхали двічі, щоб вже напевно завалити його. Зрозуміло, що це не було випадкове зіткнення – це була спланована акція. Від удару впав монумент з тризубом, зсунулася монолітна основа пам’ятника», – каже Олеся Байко, депутат Львівської обласної ради від ВО «Свобода».

За словами депутата Ярослава Мудрого, пам’ятник встановлено з ініціативи Пустомитівської районної організації ВО «Свобода», до спорудження долучалася вся громада, повідомляє прес-служба Львівської обласної організації ВО “Свобода”.

«Найприкріше, що вандали зруйнували пам’ятник за три дні до традиційних поминальних заходів, які відбуваються щорічно, 16 серпня, у день останнього бою вояків УПА, – зазначає Ярослав Мудрий.

Депутати зазначають, що звернуться з депутатським запитом в управління УМВС у Львівській області щодо порушення кримінальної справи та її належного розслідування.

Довідка

22 серпня 2010 року в селі Басівка Пустомитівського району відбулося відкриття пам’ятника українським повстанцям на місці останнього бою УПА у Львівській області. Пам’ятник споруджено зусиллями Пустомитівської районної організації Всеукраїнського об’єднання “Свобода”.

Бій у Басівці відбувся 16 серпня 1955 року. Тоді загинув командир УПА Михайло Гнатів (псевдо “Скорий”), були важко поранені Степан Янкевич на псевдо “Крук” і Володимира Кулик на псевдо “Андрійка”. За свідченнями останньої, а також інших очевидців та безпосередніх учасників тих подій, пустомитівські “свободівці” торік зняли документальний фільм.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру