Лідер гурту «Тінь Сонця» прагне світлого майбутнього Вітчизни

Дата: 13.08.2012
Автор:

 По всій Україні нині – серія фестивалів, де звучать патріотичні пісні. Кожен з них збирає тисячі, а то й десятки тисяч прихильників. Аналізуючи цей сплеск інтересу молоді (та й не тільки) до пісень про визвольну боротьбу і любов до України, журналісти «Козацького краю» підмітили цікаву закономірність: фактично на кожному з них виступає лідер гурту «Тінь Сонця» Сергій Василюк. Де б це не було – «Підкамінь-2012» на Галичині, «Бандерштат» на Волині чи Міджнародний фестиваль у Києві на Трухановому острові – пісні Сергія Василюка мають незмінний успіх.

Секрет його – на поверхні бо пан Сергій  не лише поет, музикант і виконавець. Йому болять проблеми сучасної України, він щиро шанує минуле свого краю і шукає у ньому наснаги на те, щоб намагатися зробити кращим завтрашній день.

Відтак, ми вирішили донести до наших читачів дещицю інформації з біографії та творчих планів цього українця, який своїми справами прагне добитися, щоб і інші його земляки так само гордилися, що вони – українці…

Сергій Василюк народився 9 червня 1983 року в Києві. Виховувався у патріотичній українській родині. Вже з ранніх шкільних років проявив зацікавлення українською історією, народознавством та географією. Особливим захопленням ще з дитинства були музика та співи: Сергій неодноразово виступав солістом на святкових шкільних заходах. Пізніше все це вкупі знадобилося вже знаменитому співакові – навіть географія, бо світу з концертами побачив немало…

У старших класах, зважаючи на жахливу екологічну ситуацію в Україні, разом з друзями почав приділяти значну увагу природоохороні: в 1998 році Сергій був ініціатором очищення малих річок і парків у Києві та Василькові, боровся проти пожеж у заплавних луках Дніпра поблизу селища Осокорки.

Вищу освіту здобув 2005 року в Національному Педагогічному Університеті ім. Драгоманова – зі ступенем магістра, з правом викладати географію та англійську мову. Магістерська робота Сергія “Історія формування державного кордону України” отримала найвищу оцінку і викликала зацікавлення у науковців.

Зі студентських років більшість вільного часу приділяє музиці — своєму головному дітищу, рок-гурту “Тінь Сонця”. В 2003-2004 роках гурт стрімко здобуває популярність в патріотичних українських колах і створює власний жанр “козацький рок”. З 2007 року гурт «Тінь Сонця» виступає на численних українських фестивалях та акціях, а також у Білорусі та Польщі. З 2009 року Сергій активно практикує й сольні виступи як бард.

Майже десять років Сергій товаришує з багатьма патріотичними організаціями, бере участь в різноманітних акціях соціального, природоохоронного та національно-виховного характеру. Серед найбільших акцій варто виділити його виступ 2010 року на Майдані Незалежності під час страйку підприємців, а також нещодавній концерт на Європейській площі Києва на захист української мови.

Захоплюється запорізьким козацтвом, рухом національного відродження та визвольними змаганнями українського народу в ХХ сторіччі. Сергій є членом історичного клубу “Холодний Яр”, щороку вшановує українських героїв Черкащини та Кіровоградщини. Щиро захоплюється такими славетними іменами, як Марко Кропивницький, Іван Карпенко-Карий, Левко Мацієвич, Пилип Хмара та Кость Пестушко.

Цьогоріч Сергій презентував у Києві авторський мистецько-просвітницький проект “Видатні українці”, який ставить собі за мету відкрити сучасній молоді більше славетних українських імен. 31 березня 2012 року виступив режисером та ведучим великої просвітницької акції ВО “Свобода” “Творці української традиції”, присвяченої Тарасу Шевченку, Миколі Лисенку та Миколі Міхновському.

Сергій Василюк також є автором кількох актуальних публікацій, найвідоміші з яких – “Мову обізвали наріччям?”, “Розкол України: реалії та перспективи” та ін. Вкотре акцентуючи увагу на екологічних проблемах, Сергій публікує відповідного “Відкритого листа усім патріотичним організаціям України”, де наголошує, що здоров’я нації безпосередньо залежить від чистоти довкілля.

«Львівська газета» днями опублікувала статтю із надзвичайно влучними словами про гурт, де Сергій Василюк є лідером: «Гурт «Тінь Сонця» поступово став одним із найбажаніших виконавців українських фестивалів. Свою музику гуртівці називають heavy-folk, або «козацький рок», а її завданням є відродження славетної української минувшини і перетворення на реальність напівзабутої міфології».

Ці слова можна віднести не тільки до музики, а й до всього, чим займається Сергій Василюк. Прагнення лідера «Тіні Сонця» – щоб сонце й небо прогнали похмурі тіні з його рідної землі, землі славних козаків і гетьманів…

Олег ОСТРОВСЬКИЙ

 

2012 рік. На вшануванні отамана Чучупаки в Холодному Яру

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру