Українського журналіста, який пише на тему Соловків, не впустили на територію Росії

Дата: 05.08.2012
Автор:

Учаснику української делегації, яка їхала до Карелії, журналістові Сергієві Шевченку не дозволили в’їзд на територію Російської Федерації. Про це повідомляє сайт Товариства «Меморіал».

Кілька днів тому 28 осіб вирушили в традиційну прощу до місця загибелі видатних представників національної інтелігенції у Карелії.

«2 серпня українська делегація виїхала автобусом до Карелії, щоб взяти участь в щорічних урочистостях, присвячених вшануванню пам’яті жертв політичних репресій в урочищі Сандармох (Карелія) та на Соловках, де в таборі ГУЛАГу відбув покарання цвіт української інтелігенції, знищений у листопаді 1937 року. Один з організаторів поїздки – Українське товариство політв’язнів та репресованих. До складу делегації входять колишні політв’язні, їхні родичі, громадські активісти, письменники, журналісти. Маршрут пролягає через Білорусь, Санкт-Петербург, Петрозаводськ», – цитує «Телекритика» президента Полтавського обласного медіа-клубу Людмилу Кучеренко.

За її словами, на яких підставах відмовили у в’їзді Сергію Шевченку, наразі не відомо. «Як повідомив телефоном учасник поїздки голова Лубенського медіа-клубу Володимир Безчасний, 2 серпня у пункті переходу Нова Гута  прикордонники без пояснення причини зсадили з автобуса київського журналіста Сергія Шевченка й не дозволили йому перетин кордону. Сергій Шевченко неодноразово бував у Соловецькому монастирі, є автором публікацій та книги про Соловецький табір», – зазначає Людмила.

На всі питання прикордонники відповідали, що не зобов’язані нічого пояснювати. До цього жодних проблем з перетином кордону журналіст не мав: він сім разів відвідував Карелію, зокрема й Соловки, є автором низки книг про трагедію Сандармоху, а також численних статей в періодиці.

Питання є і до російського МЗС, яке в односторонньому порядку застосувало «чорні списки» – таємний перелік громадян України, перебування яких на території Російської Федерації небажане, пише «Меморіал».

«Телекритика» постійно намагається зв’язатися з Сергієм Шевченком телефоном, але він не відповідає.

Нагадаємо, в урочищі Сандармох Медвежегорського району майже 75 років тому – в листопаді 1937-го за чотири дні таємно розстріляли 1111 в’язнів соловецького етапу.
Серед замордованих – цвіт українського відродження початку ХХ ст. – письменники Валер’ян Підмогильний, Микола Зеров, Григорій Епік, Микола Куліш, Мирослав Ірчан, режисер Лесь Курбас, історик родом з Чигирина Сергій Грушевський (брат президента УНР Михайла Грушевського), урядовці УНР, громадські й церковні діячі, вчені, військові.

www.telekritika.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру