На «Бандерштат» дніпропетровський «Вертеп» вирушає з піснями про холодноярців та УПА

Дата: 16.07.2012
Автор:

З Тимофієм Хом’яком, директором мистецької агенції «Арт-Вертеп» ми познайомилися на етнофестивалі «Трипільське коло. Парад стихій», який проходив нинішнього червня на придніпровських пагорбах Ржищева під Києвом. Мене, холодноярця, просто вразила енергетика пісень гурту «Вертеп» з Дніпропетровська, для якого пан Тимофій – це і спів, і дуди-сопілки, і перкусія, і музика, і відповідальний за тексти, і автор та керівник проекту.

Чим привернув увагу гурт? Музики з міста Дніпропетровськ, яке, на жаль, не є взірцем навіть вживання української мови у повсякденному житті, раптом «вистрілили» надзвичайно потужними патріотичними «Гайдамацькими піснями»…

До самого серця проймали пісні «Махновська», «Проводжала дівчинонька» (хлопця до загону Хмари) і звісно ж – «чисто наша», названа на честь холодноярського отамана – «Чучупака». Починається вона словами:

Літа орел сизокрилий, високо літає,

Славний батько Чучупака з хлопцями гуляє.

Ой, гуляє, визволяє земельку черкаську,

Так за прадідів велося – гнати зайд поганських!

Звучить вона і з сумом за полеглими повстанцями, і разом з тим грізно та навіть… іронічно: «Ой, тікайте ж, москаленьки, від хлопців чубатих!..»

На відміну від частини сучасних політиків, яким легше нове мовне законодавство вигадати, аніж державну українську мову вивчить, гурт з Дніпропетровська дуже легко виконує Кобзареві заповіді – «і свого не цурається, і чужого научається»: в репертуарі «Вертепа» є й пісні білоруською, російською, польською, татарською та французькою мовами. Так само «гнучкий» гурт у музиці. Ось як про неї пише інтернет-енциклопедія: «З 2007 року гурт «Вертеп» грає в стилі етно-ф’южн, додаючи елементи джазу, арт-року та багатьох інших музичних стилів, що цілісно можна окреслити як world music. Природній та органічний синтез танцювальних українських та балканських мелодій, музична лірика сходу і заходу, латиноамериканські та афро-азійські ритми, джазові стандарти та різновиди рок-музики в контексті європейського (не плутати з російським!) шансону, американської естради та слов’янського фольку разом з фірмовим вертепівським багатоголоссям і традиційними інструментами».

Днями «Козацькому краю» вдалося знову поспілкуватися з Тимофієм Хом’яком – він поділився секретами вищезгаданої енергетики гурту і планами на майбутнє. Отож, слово самому панові Тимофію:”Вертеп” має ще розширене ім`я – “Гурт Мандрівних Дяків”. Повна назва максимально розкриває внутрішню (та й зовнішню) філософію учасників бенду по аналогії з середньовічними студентами, які йшли до людей “розважати і повчати”. Водночас ми лишаємось вірними геніальним заповідям мандрівного філософа Григорія Сковороди, перебуваємо в постійній праці, в дорозі та в пошуку!

Гурт є відкритим проектом, і відповідно склад музик гурту “Вертеп” на найближчий концерт є часто несподіваним не тільки для слухачів, а й для самих вертепівців.
“Вертеп” засновано 2001 року у Дніпропетровську. В дискографії гурту 7 офіційних альбомів. Маємо сотні клубних і фестивальних виступів: “Флюгери Львова”, “Шешори”, “Підкамінь”, “Львівський Книжковий Форум”, “ГогольФест”, “Київські Лаври”, “Рок Січ” та багато ін., музика до кіно і ТБ, спільні проекти з літераторами (Андрухович, Покальчук, Жадан…), експеременти з формою і змістом народної музики…

В репертуарі гурту різноманітні програми: джаз-рок,етно-ф’южн,на вірші сучасних і хрестоматійних українських поетів,найвідоміші народні пісні та відшукані перлини обрядового фолькльору, гайдамацька/козацька/весільна програма».

На фестивалі “Бандерштат”, який цього річ пройде 3-5 серпня у Луцьку на Волині, “Вертеп” заграє нову програму з альбому “Гайдамацькі пісні”, що має з`явитись восени цього року, а також упівських та січових пісень, зокрема: “Зродилися великої години”, “Червона Калина”, “Чи то буря, чи то грім”, “Гей, хлопці, в коло”, “Ой, на горі, на Маківці” та інші.
Їхня зброя – пісня. Коли «мандрівні дяки» з Дніпропетровська грають і співають, хочеться вірити: ворогів у нашої України з кожною піснею стає менше…

Олег ОСТРОВСЬКИЙ

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру