30 червня 1941 року у Львові було проголошено Акт відновлення Української держави. Нацисти відреагували на це репресіями…

Дата: 30.06.2012
Автор:

Радянська влада покинула Львів увечері 29 червня 1941 року після багатоденних боїв з українськими повстанцями, які атакували стратегічні точки й особливо тюрму, де було ув’язнено багато членів ОУН. ЗО червня на світанку український батальон «Нахтігаль» і кілька німецьких частин увійшли в місто.

Лідери ОУН добре знали хижацьку природу гітлерівського рейху, незважаючи на його «українофільські декларації». Такою ж ворожою до ідеї української самостійності була реакція керівників Радянського Союзу.

Напад Німеччини на СРСР був другою нагодою для спроби поновити українську державність і остаточно переконатись у справжньому ставленні ГІтлера до «українського питання». Провід ОУН Бандери проголосив ЗО червня 1941 р. у Львові Акт відновлення української самостійної держави. Зрозуміло, що головною метою цього акту було відновлення Української суверенної держави. Цьому передували двомісячні переговори українських політичних угрупувань у травні-червні у Кракові. В них приймали участь 116 україн­ських політичних, громадських і воєнних діячів. Був створений Український Національний Комітет. А через тиждень у Львові відбулися Національні Збори, які проголосили Акт відновлення української держав­ності. Цей акт був проголошений і львівською радіостанцією та опублікований у пресі.

У тексті проголошення було сказано, що «волею Ук­раїнського Народу Організація Українських Націо­налістів під проводом Степана Бандери проголошує відновлення Української Держави, за яку поклали свої голови цілі покоління найкращих синів України». В Акті проголошення містилося прохання до населен­ня «не скласти зброї так довго, доки на всіх україн­ських землях не буде створена Суверенна Українська Влада».

Наступного дня з’явився другий важливий документ — Пастирський лист Митрополита Андрія Шептицького, яким Українська греко-католицька Церква визнала Акт за початок відновлення Української дер­жави. 10 липня з’явився подібний документ Української Православної Церкви, підписаний єпископом Луцьким. Тимчасовий український уряд очолив Ярослав Стецько. Українську Національну Раду, як пред­парламент, очолив Митрополит Андрій Шептицький, а Кость Левицький став його президентом. Правда, це не завадило німецьким властям уже 12 липня арештувати і вивезти до концтабору Ярослава Стецька, Степана Бандеру та інших керівників ОУН та уряду…

http://histua.com

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру