Михайло Гаврилко. Повернення “князя Українських січових стрільців” на рідну Полтавщину

Дата: 29.06.2012
Автор:

У Полтаві з успіхом відбулися презентації книги Романа Коваля “Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею”, в якій йдеться про забутого українського скульптора, художника, поета та вояка.

“Романтик і трохи Дон-Кіхот”, “визначний мистець”, “ідеаліст кришталево чистої води”, “князь Українських січових стрільців”, – так називали Михайла Гаврилка його сучасники…

26 червня 2012 р. об 11.00 книжку було представлено в актовій залі Полтавської районної ради – для вчителів, освітян та бібліотекарів Полтавського району, а надвечір презентація відбулася в Полтавському будинку профспілок.

Вступним словом Роман Коваль поступився мистецтвознавцю Віталію Ханку, авторові першої публікації про Михайла Гаврилка – в 1973 році. Стаття Віталія Ханка, вже пізніша, часів незалежності, надихнула Романа Коваля на дослідження творчого і бойового шляху Михайла Гаврилка.

Організатор презентацій журналістка Людмила Кучеренко у виступі зазначила, що не буває нації без національної пам’яті. “Боротьба за незалежність України, за право бути українцем на своїй землі, говорити рідною мовою, плекати національну культуру, вшановувати наших героїв і на прикладах їхнього  служіння Батьківщині виховувати нові покоління не завершилася. І кожен свідомий українець повинен стати в лаву, щоб зупинити наступ окупантів. Книжка “Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею” додає нам наснаги в боротьбі за Українську Україну”.

Кандидат історичних наук, доцент Полтавського державного педагогічного університету Віктор Ревегук звернув увагу на те, що Роман Коваль як дослідник Визвольної боротьби 1917 – 1920-х років зробив серед істориків найбільше. Його працю Віктор Ревегук назвав подвижницькою.

Доктор медичних наук, академік Орест Абрагамович (онук Михайла Гаврилка) сказав, що фундаментальна праця Романа Коваля є визначною подією в науковому та літературному житті України. Ця книга повернула українцям видатного українського скульптора, художника та організатора українського війська, не тільки фізично знищеного Москвою, а й приреченого нею на забуття. Життя Михайла Гаврилка, який “і стеком, і шаблею”, об’єднуючи і Схід, і Захід України, виборював нашу незалежність, стає прикладом, на якому виховуватимуться покоління українців, формуватиметься національна свідомість сильних, гордих і сміливих. Ця книжка зміцнює наш дух і допомагає будувати Україну, на вівтар якої поклав своє життя Михайло Гаврилко”.

Промовляли також 1-й заступник голови Полтавської РДА Олександр  Іваніна, рунівщинський сільський голова Володимир Сухаренко (на території нинішньої Рунівщинської сільської ради народився Михайло Гаврилко), ковалівський сільський голова Юрій Бублик (заступник голови Полтавської обласної організації ВО “Свобода”), краєзнавець Олекса Пугач, онук Михайла Гаврилка Ярослав Абрагамович (ортопед-травматолог зі Львова), та племінник визначного мистця Іван Гаврилко.

Схвильованим був виступ директора Нижньомлинської ЗОШ Оксани Калинич. “Не знаю як буде в інших школах, але в моїй школі всі учні знатимуть, хто такий Михайло Гаврилко і виховуватимуться на його прикладі служіння Батьківщині”, – сказала вона.

На обох презентаціях лунала кобза заслуженого артиста України Тараса Силенка. Він співав про полковника Данила Нечая, Марусю Соколовську з Горбулева та про повстанських отаманів Зеленого (Данила Терпила), Івана Савченка-Нагірного, які діяли на Полтавщині.

25 – 27 червня в Миргороді, Полтаві та на Козацьких хуторах відбувалися зйомки документального фільму “І стеком, і шаблею”. Це дало змогу Орестові Абрагамовичу, Ярославові Абрагамовичу з дружиною Терезою й праправнукові Михайла Гаврилка Яремі Варесу разом з кінознімальною групою вперше побувати на Козацьких хуторах, звідки пішов у світ Михайло Гаврилко. Тут вони поклали квіти до його пам’ятника.

Організували презентації та сприяли у зйомках фільму Полтавський обласний медіа-клуб (президент Людмила Кучеренко), Полтавська обласна організація ВО “Свобода” та Рунівщинська сільська рада.

Зустрічі відбулися за сприяння голови Полтавської районної ради Василя Степенка, голови Полтавської районної державної адміністрації Володимира Павленка та проректора Полтавської аграрної академії Олега Горба.

5 вересня ц. р. Михайлові Гаврилку виповнюється 130 років від дня народження.

Ще є час гідно вшанувати великого українського митця та борця за волю України.

Не спіть, полтавці!

Прес-служба Історичного клубу “Холодний Яр”http://nezboryma-naciya.org.ua/

Львівські лікарі готові безкоштовно лікувати мешканців Рунівщини

Таку пропозицію озвучив онук закатованого в Полтаві Михайла Гаврилка, завідувач кафедри внутрішніх хвороб №1 Львівського медичного університету ім. Данила Галицького Орест Абрагамович. Про це він сказав під час презентації книги про свого дідуся в Полтаві. За його словами, якщо органи місцевого самоврядування запросять, вони з готовністю приїдуть на батьківщину Гаврилка в Рунівщину і безкоштовно проведуть прийом та лікування місцевих мешканців.

Група львів’ян та киян, які приїхали до Полтави, хочуть відкрити ім’я талановитого, але невідомого більшості нашого земляка Михайла Гаврилка. Вони привезли до обласного центру книгу Романа Коваля про спаленого в топці паровозу в Полтаві скульптора, художника і поета. Одночасно Роман Коваль знімає документальний фільм про цю невідому особистість. Презентують його спочатку у Львові, а якщо полтавці зацікавляться, привезуть і в Полтаву.

Лідія ЧЕРПАКОВА, журналіст

 

 

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру