Патріарх Філарет освятив хрести першої в Україні церкви Петра Калнишевського

Дата: 28.06.2012
Автор:

23 червня на хуторі Буда у Холодному Яру Святіший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет освятив хрести першої в Україні церкви Святого Праведного Петра Багатостраждального (Калнишевського), останнього кошового Запорозької Січі. Окропивши свяченою водою золоті хрести церкви, в основі яких – майстерно зроблені тризуби, Патріарх звернувся до присутніх на святі з вітальним словом, нагадавши про приклад Петра Калнишевського, могутній дух якого не зломили і після майже трьох десятків у кам’яних казематах Соловецьких монастирів. «Навіть отримавши волю, він не скористався з неї, бо знав, що у царській неволі залишається весь український народ», – нагадав Патріарх Філарет. І попередив: «Багато людей проливали кров за волю України, але вона прийшла несподівано, ніби впала з неба. Це була Божа воля. Противників нашої державності і зараз досить як зовні, так і всередині України. Тому мусимо бути достойними Незалежності. Інакше, Бог може так само легко, як дав, забрати волю…»

Патріарх нагородив будівничого храму Олега Островського орденом Святого Володимира Великого і благословив його та берегиню Холодного Яру Лесю Островську на подальші звершення в ім’я України. Сказані Олегом Островським слова того ж вечора цитував телеканал ICTV: «Ця церква у Холодному Яру буде символом української православної віри, яка, маю надію, об’єднає всі конфесії в Україні, які є».

Віце-спікер Верховної Ради Микола Томенко у своєму виступі був категоричним щодо сучасних «світоглядних зайд» і «політичних прийд», але, перефразувавши Шевченка, висловив сподівання, що після того, як у цьому історичному місці постала така церква, знову «повіє дух український з Холодного Яру».

Щиро раділа події знаменита співачка Ніна Матвієнко. «Для мене велика честь побувати тут, приклонити голову пам’яті тих синів і дочок України, які сьогодні безіменні, – сказала вона. – Одна людська душа возвеличила цей край – Петро Калнишевський, який у такій смиренності перед народом сидів у покаянні за все, що відбулося».

Цікавим був виступ поета Дмитра Павличка, який пригадав, що 1994 року, коли він балотувався до ВР від Чигиринщини, місцева влада лякала ним людей, казала, що він – «бандера»: «А тепер я бачу, що ці 20 років не минули даремно. Люди у Холодному Яру змінилися і не відрізняються своїм патріотизмом від галичан.»

Того ж дня три золоті хрести увінчали куполи церкви…

Світлана КРАВЕЦЬ

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру