У Каневі хочуть назвати вулицю на честь кінорежисера Юрія Іллєнка

Дата: 17.06.2012
Автор:

У Каневі (Черкаська область) хочуть назвати вулицю іменем відомого кінорежисера Юрія Іллєнка.

Про це повідомив депутат Канівської міської ради Юрій Гамалій. За його словами, в п’ятницю в селі Прохорівка, неподалік від Канева, відбулося вшанування Ю.Іллєнка. Художник помер два роки тому і похований у цьому селі.

“Канівчани звернулися до мера Канева Віктора Ніколенка та депутатів міськради з проханням віддати належне кінорежисеру і назвати його ім’ям одну з центральних вулиць Канева, адже саме на Канівщині Іллєнко знімав чимало своїх фільмів”, – розповів Гамалій.

Раніше також повідомлялося, що в Івано-Франківську також планували одну з вулиць назвати іменем Юрія Іллєнка.

Нагадаємо, що український кінорежисер і політичний діяч Юрій Іллєнко помер 15 червня 2010 року в віці 74 років. Тривалий час він тяжко хворів. Останні роки Юрій Іллєнко жив на дачі в селі Прохорівка недалеко від Канева. Там, за бажанням режисера, його й поховали.

Юрій Іллєнко завоював світову популярність завдяки роботі оператора у фільмі Сергія Параджанова “Тіні забутих предків” (1964 рік).

Як режисер дебютував у 1965 році з фільмом “Криниця для спраглих” за сценарієм Івана Драча, проте фільм за наказом ЦК компартії України був заборонений до показу на 22 роки. У різні роки були заборонені майже всі проекти Юрія Іллєнка на стадії сценарію.

Серед видатних робіт Іллєнка – “Вечір перед Івана Купала”, “Білий птах з чорною ознакою”, “Свято печеної картоплі”, “Лісова пісня”. “Мавка”, “Легенда про княгиню Ольгу”, “Лебедине озеро”, “Зона”.

За документальний фільм “Параджанов. Партитура Христа до-мажор” 1994 року одержав Диплом МКФ “Золотий витязь” у Югославії.

Фільм Іллєнка “Молитва за гетьмана Мазепу” було обрано для показу на Берлінському міжнародному кінофестивалі в 2003 році.

За матерiалами: Інтерфакс-Україна

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру